BLACK FRIDAY JE TADY! Největší slevová akce roku na Cafe Montana. Vyrazit nakupovat. Do konce zbývá

6 fantastických receptů na letní kávové drinky

Letni kava_1

S příchodem prvních slunečních paprsků na jaře jsme v pražírně začali testovat nové letní kávové drinky. Kdo by taky chtěl v parném létě pít horkou kávu, když si může vychutnat osvěžující ledový nápoj? My, lidé za pražícím strojem, rozhodně ne!

Přestože testování nebylo jednoduché a nejspíš některé z nás stálo i dokonalé plážové postavy, výsledek stojí za to. Přinášíme vám, a to nechceme přehánět, 6 fantastických receptů na letní kávové drinky. Pod všechny recepty tady se můžeme podepsat: chutnají naprosto skvěle.

Cappuccino Freddo z Athén

Tahle ledová variance na cappuccino nás naprosto dostala. Dlouho jsme ani netušili, že něco takového existuje, ale pak se jednou v létě vypravil náš odvážný člen pražírnového týmu do Athén. Tam k osudovému setkání a životní lásce na první pohled došlo. A teď to můžete ochutnat i vy. 

Cappuccino_ Freddo

Co budete potřebovat

  • espresso z letní kávy La Playa
  • mixér
  • šejkr anebo sklenici s víčkem
  • kostky ledu
  • vychlazené plnotučné mléko
  • cukr

Postup

  1. Nejprve dejte mléko na 30 minut do mrazáku, dosáhne tím tak ideální konzistence, kdy je mléko v takovém polotekutém či polozamraženém skupenství. Pěna se z něj pak dělá snáz a především se úplně jinak propojí chuť kávy a mléka. 
  2. Jakmile je mléko vychlazené, cca 200 ml si odlijte a přidejte dvě lžičky cukru a zhruba minutu mixujte. 
  3. Připravte espresso a do šejkru hoďte 5 kostek ledu. Zalijte kostky ledu espressem a pořádně protřepejte. To náročnější máte nyní za sebou.
  4. Připravte si pěknou vysokou sklenici, dejte do ní dalších 5 kostek ledu a přelijte zchlazeným espressem ze šejkru. Poté dolijte připraveným našlehaným mlékem. A Cappuccino Freddo je hotové. 

Nechceme znít moc dramaticky, ale Cappuccino Freddo podle všeho není jen nápoj. Je to zážitek. Zážitek, který vás přenese na pláže slunného Řecka, kde můžete na chvíli zapomenout na všední starosti a užít si tu pravou chuť léta. Alespoň tak to cítíme my.  

Kávomil Cornelis radí....

Namražené mléko v receptu může působit jako taková hezká rada k nedodržení, ale opravdu to tak udělejte. Jemná chuť letní kávy La Playa v kombinaci s ledovou mléčnou pěnou, to do sebe zapadá úplně jinak. Perfektně. Kdyby v Česku bylo zvykem dát si po obědě siestu, Cappuccino Freddo by bylo to, co bych během ní po celou dobu popíjel. 

Espresso tonic: hořkosladké zchlazení

Jestli jste espresso tonic dosud nezkusili, o hodně přicházíte. A jestli jste ho už zkusili, ale s jinou kávou než s čerstvě upraženým Eñem Ñuñem, pak se to podle nás ani nepočítá. Naštěstí ale nyní čtete tyto řádky, takže zatím nic není ztraceno. Ukážeme vám, jak na ten nejlepší espresso tonic, co jsme měli možnost za celé jaro ochutnat.

Co budete potřebovat

  • espresso ze směsi Eño Ñuño 
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče či grepu
  • vychlazený tonic

Espresso tonic

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si připravte espresso.
  2. Připravte si pěknou širokou sklenici a do poloviny ji zaplňte ledem.
  3. Zalijte led vychlazeným tonikem do 3/4 sklenice.
  4. Jakmile tonic přestane pěnit, pomalu přelijte espressem. Cíl je ten, aby zůstal tonic oddělený na dně sklenice a espresso naopak navrchu. Espresso se pak s tonicem pomalu krásně mísí a espresso tonic chutná s každým douškem trochu jinak.
  5. Do sklenice hoďte plátek pomeranče (nebo grepu) pro šťavnatou ovocnou chuť. 

Affogato: letní kávová zmrzlina

AffogatoOk, připouštíme že tohle není úplně kávový drink. Ale tak trochu vlastně je, když necháte zmrzlinu úplně rozpustit. Co je ale to hlavní: affogato [IT] chutná naprosto skvěle, tím spíš, jestli stejně jako my milujete jak kávu, tak i zmrzlinu. A ze všeho nejlépe to chutná s jemnou letní kávou La Playa [ES].   

Co budete potřebovat

Postup

  1. Připravte si pěknou sklenici a naplňte dvěma velkými lžícemi vanilkové zmrzliny.
  2. Zmrzlinu přelijte 1 dcl smetany.
  3. Připravte si espresso z Letní kávy La Playa, a ještě horkou kávou pomalu přelijte zmrzlinu se smetanou.
  4. A voilá [FR], dokonalý letní dezert je hotový.

Zmrzlina v létě je fajn, ale zmrzlina s kávou, to je prostě paráda. A obzvlášť kombinace lahodné kávy a kvalitní zmrzliny. 

Jestli někdo v létě chce hubnout do plavek, nemáme nic proti. My si ale radši znovu dáme tohle Affogato. Koneckonců, káva je bez kalorií, tak se to snad s tou zmrzlinou vybalancuje. Uvidíme, doufáme.

Kávomil Cornelis radí....

U tohohle receptu je výběr zmrzliny opravdu hodně důležitý. Můj tip? Použijte vanilkovou zmrzlinu s něčím křupavým uvnitř: ať už kousky čokolády anebo s cookies. Za mě osobně byla zdaleka nejlepší vanilková zmrzlina od Ben & Jerry's.   

Odlehčené Cold brew

Tenhle recept jsme objevili až nedávno. A třebaže jsme jinak fanoušci čistého cold brew, tohle nás hodně nadchlo. A jelikož si myslíme, že stejně tak to nadchne i vás, tenhle recept zde nesmí chybět. 

Cold brew_s kokosovym mlekem

Co budete potřebovat

  • sklenici kterou lze uzavřít
  • 500 ml filtrované vody
  • 50 g hrubě namleté kávy Buendía
  • kostky ledu
  • kokosové mléko

Postup

Nejdříve je potřeba připravit samotné cold brew. Jak na to?

  1. Nasypejte hrubě namletou kávu do sklenice, zalijte ji studenou vodou a uzavřete víčkem. 
  2. Nechte kávu v lednici extrahovat 21 až 24 hodin a následně přeceďte přes kávový filtr.
  3. Tím je samotné cold brew připravené a můžete se vrhnout na přípravu finálního drinku.
  4. Připravte si pěknou sklenici a do poloviny doplňte kostkami ledu.
  5. Sklenici poté zalijte přefiltrovaným cold brew, a následně dochuťte cca 1 dcl vychlazeného kokosového mléka. A tím je tahle osvěžující lahoda připravená.

Na cold brew by káva měla mít hrubší mletí. Pokud si necháváte kávu namlít přímo od nás, zvolte hrubost mletí 

„french press“ a ideálně nám ještě do poznámky k objednávce připište, že káva má být na cold brew. Vše poté bude tak, jak má být. 

Ledové kávové mojito

Iced coffee mojito receptUpřímně tohohle receptu jsme se z počátku docela zalekli: oproti ostatním zde bylo trochu víc ingrediencí, které ne každý z nás mívá doma. Ale po trošce bádání jsme zjistili, že vše je nesmírně jednoduše k sehnání, zpravidla i povinnou výbavou většiny běžných českých domácností. A díky tomuhle zjištění zde pro vás nyní máme recept na výborné ledové kávové mojito.
Je lahodné, osvěžující, dokonale kombinuje bohatou chuť kolumbijské kávy, třtinový cukr a exotické kokosové mléko s mátou.  

Co budete potřebovat

Postup

  1. Připravte si dvojité espresso z kávy San Agustín a oslaďte lžičkou třtinového cukru.
  2. Do šejkru vložte 6 lístků máty, 4 kostky ledu a zalijte připraveným dvojitým espressem. Navíc dolijte 1 dcl kokosového mléka. 
  3. Vše pořádně protřepejte a následně přelijte do nízké sklenice. A ledové kávové mojito je připraveno.

Kávomil Cornelis radí....

Kávové mojito jsme zkoušeli opravdu se všemi kávami, co nám projdou pražičkou. A úplně nejlepší bylo, když jsme do receptu použili zrnka z kolumbijského San Agustínu. S třtinovým cukrem si San Agustín velmi pěkně rozumí i u klasického espressa, ale u tohohle receptu je ta kombinace chutí prostě dokonalá.     

Mandlové ledové espresso

Tohle je naprostá paráda. Osvěží, chutná skvěle a mandlové mléko kávu dokonale doplňuje svou jemností.

Kdyby tady nebylo dalších 5 receptů, řekli bychom, že je tohle náš letní favorit. Takhle lze říci, že je to pouze jeden z 6 našich letních favoritů.

Mandlové ledové espresso

Ingredience

Postup

  1. Připravte si espresso lungo z espresso směsi 70 ÷ 30 a oslaďte ho jednou lžičkou cukru. Důkladně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Vezměte sklenici a naplňte ji do dvou třetin ledovými kostkami.
  3. Pomalu nalijte oslazené lungo přes ledové kostky, aby se rovnoměrně ochladilo.
  4. Nakonec přilijte vychlazené mandlové mléko podle chuti, přibližně do jedné třetiny sklenice.
  5. Lehce promíchejte a ihned podávejte.

Kávomil Cornelis radí....

Jak normálně nedám dopustit na čistou kávu bez cukru nebo mléka, tak tady dělám krok zpátky. Mandlové mléko a ledové espresso k sobě chuťově dokonale pasují. A velkou míru na tom má i káva 70 ÷ 30, která je v chuti jemná, což k příjemné lehké sladkosti mandlového mléka skvěle sedí.