Recept: Cold Brew pro náročné

Co je to Cold Brew

Cold brew je skvělé kávové osvěžení do horkých letních dní. Příprava cold brew je přitom unikátní tím, že probíhá za studena. Tento kávový nápoj si snadno připravíte i v domácích podmínkách, v tomto článku si povíme jak na to.

Co je to cold brew

Cold drew je vynikající studený nápoj připravovaný z kávy. Jak název napovídá, příprava cold brew se provádí za studena.

Cold_brew_2

Příprava Cold Brew trvá klidně 24 hodin. Naštěstí kromě prvních pár minut bez vaší účasti. Zato ale nepřijde vůbec do styku s horkou vodou, jako tomu je u klasických ledových káv.

Výhody Cold Brew

  • Nezabijete cenné antioxidanty v kávě a další živiny horkou vodou.
  • K přípravě skoro nic nepotřebujete a výsledek příjemně překvapí.
  • Milovníci kořenitých a sladkých chutí jej doplní třeba kardamomem nebo sirupem s libovolnou příchutí: vanilky, oříšků nebo třeba karamelu.

Co budete potřebovat pro přípravu cold brew

Cold brew si připravíte snadno v domácích podmínkách. Pro přípravu budete potřebovat:

  •  Kvalitní kávu – na cold brew doporučujeme používat čerstvou kávu upraženou na světlý či střední profil 

Kávomil Cornelis radí....

V pražírně nejradši připravujeme cold brew ze San Agustínu oceněného Great Tastem. Great_taste_60 Anebo ze středně pražené kávy Eño Ñuño. Výsledek je eño ñuño v obou případech.

  • Vhodná nádoba – zavařovací sklenice, láhev s víčkem či jiná uzavíratelná nádoba, kterou budete mít po ruce; nápojem budete třepat, je proto nutné aby uzávěr dobře seděl
  • Lednice – pokud ji nemáte, použijte lednici někoho jiného - v tomto bodě by se totiž celá příprava mohla podstatně prodražit; ideální teplota je kolem 5 °C.
  • Zařízení na filtraci kávy – zní to složitěji než to je; může jít například o french press, clever dripper, či jiné překapávače kávy; budete to potřebovat pro finální oddělení namleté kávy od nápoje
  • Voda – kvalita vody je jeden z hlavních aspektů ovlivňující výslednou chuť produktu; ideální je filtrovaná voda.

#produkty#/mirne-ovocna-kava/

Příprava Cold Brew: krok po kroku

1. 90g až 100g kávy namelte nahrubo a přidejte do připravené nádoby s 1 litrem studené vody

2. Nádobu uzavřete a pořádně protřepejte tak aby se obsah dokonale promíchal

3. Nápoj uložte do lednice po dobu minimálně 16 hodin, ideálně ale klidně až 24 hodin

4. Kávu přefiltrujte aby se oddělila namletá vyextrahovaná káva od zbytku nápoje 

5. Vše je hotové a můžete podávat

 

Cold Brew

Cold brew můžeme následně skladovat v chladu až 2 týdny.

Vzhledem k lahodné chuti tohoto nápoje ale pochybujeme že vám Cold Brew vydrží déle než den :)

Tipy & triky na závěr

Doporučujeme mlít kávu až před přípravou nápoje pro jeho aromatičtější chuť.

Kávu můžeme louhovat i déle než 24 hodin, ovšem musíme počítat se silnější chutí.

V případě že je na vás výsledný produkt dost silný doporučujeme přidat pár kostek ledu, který jeho chuť ještě zjemní.

Cold Brew s ledem

Cold brew skvěle osvěží během horkých letních dní. 

Pro další osvěžující kávový recept koukněte také na Jak připravit osvěžující Frappé


Cold brew a ledová káva
Cold_brew_1

Cold brew se rozhodně nepodobá ledové kávě, třebaže ta se také konzumuje za studena. Hlavní rozdíl je v již zmiňované přípravě:

U cold brew používá studená voda po celou dobu procesu. Ledová káva se připravuje za tepla a následně zchladí, smíchá s mlékem a popřípadě osladí.

Tento rozdíl v přípravě má obrovský vliv na výslednou chuť produktu. Cold brew má na rozdíl od klasické kávy jemnější chuť bez kyselosti a hořkosti, která je u běžně připravené kávy obvyklá. Přesto všechno má nápoj ovšem silnou kávovou chuť, kterou si jistě zamilujete i Vy.