Arabika vs robusta: zelená káva
Že jsou arabica a robusta dva různé druhy kávovníku, vám asi nemusíme vysvětlovat. O rozdílech jejich kávových zrn už toho bylo napsáno mnoho, vždy však z pohledu již pražené kávy. Jaký je mezi těmito odrůdami rozdíl, než se dostanou do pražičky?
Zajímá vás, kde který druh kávovníku roste, proč je robusta zpravidla podstatně levnější než arabica a jak se od sebe tyto dva kávovníky liší? V tom případě pokračujte ve čtení článku, kde se věnujeme kávovníku a zelené kávě. Kdyby vás zajímalo, jaké jsou rozdíly v chuti už upražených jednotlivých druhů, určitě si projděte další článek o rozdílech arabiky a robusty, kde se tomuto tématu věnujeme.
Čím se vyznačuje káva arabica
Arabika (coffea arabica, kávovník arabský) potřebuje k pěstování vyšší nadmořskou výšku. Rostlina by měla růst ve výšce alespoň 600 m n.m., přičemž, zjednodušeně řečeno, čím výše, tím lépe. Ideální teplota růstu je pak mezi 15 až 24 °C.
Než jde arabiku poprvé po zasazení sklízet, je třeba vyčkat 6 let. Keř či strom, na kterém káva roste, dosahuje v této chvíli výšky od 2,5 do 4,5 metrů.
Vlastnosti kávovníku a zrn arabiky
Kávová zrna z kávovníku arabského mají oválný tvar, obsahují menší podíl kofeinu (1,2 až 1,5 %) a obecně platí za kvalitnější kávu oproti robustě. Obsahují také větší podíl cukru (až dvojnásobný oproti robustě) a z jednoho kávovníku arabského sklidí farmáři podstatně menší množství kávy než z kávovníku robusty. Kávovník arabica je v porovnání s robustou daleko náchylnější k nemocem či vůči škůdcům. Všechno toto dělá z kávových zrn arabiky mnohem dražší artikl.
TIP: U nás v pražírně Café Montaña pražíme především arabiku. Nezapomeňte mrknout na naši nabídku 100% arabiky a vybrat si svého favorita. Dáte přednost jemné brazilské kávě, nebo spíš kolumbijské kávě, která patří mezi ty nejkvalitnější na světě?
Káva robusta a její hlavní znaky
Robusta (coffea robusta, též coffea canephora, kávovník statný či kávovník robusta) se roste v nižších nadmořských výškách do 600 m n.m. a dorůstá výšky 4,5 až 6 metrů. Robusta potřebuje k životu teplejší klima než arabica a pěstuje se tak v teplotách mezi 24 až 29 °C. První sklizeň u robusty lze očekávat již po 2–3 letech.
Vlastnosti kávovníku a zrn robusty
Kávová zrna z kávovníku robusta mají zaoblenější tvar a podstatně vyšší podíl kofeinu (2,2 až 2,8 %) než arabica. A také jsou zpravidla levnější a méně kvalitní než zrna arabiky. Obsahují méně cukru než arabica (zhruba polovinu) a z jedné rostliny kávovníku robusta sklidíte daleko větší úrodu než v případě arabiky.
Kávovník robusta je také podstatně odolnější vůči škůdcům a tím pádem podstatně jednodušší na pěstování. Není tak divu, že je cena kávy výrazně nižší.
TIP: U káv Café Montaña se můžete setkat s kvalitní kávou robusta ve směsi Fuerte Espresso, kde 50 % tvoří výběrová káva robusta z Vietnamu.
Arabica vs robusta: srovnání
Arabica |
Robusta |
|
nadmořská výška |
650 m n.m. a více |
méně než 600 m n.m. |
podíl kofeinu |
1,2 až 1,5 % |
2,2 až 2,8 % |
podíl cukru |
vysoký |
nízký |
náročnost na pěstování |
vysoká |
nízká |
cena |
vysoká |
nízká |
pěstitelské regiony |
jižní Amerika střední Afrika západní Afrika |
jihovýchodní Asie střední Afrika východní Afrika |