BLACK FRIDAY JE TADY! Největší slevová akce roku na Cafe Montana. Vyrazit nakupovat. Do konce zbývá

Bezkofeinová káva v těhotenství: Je bezpečná?

Bezkofeinova_zrnkova_kava_Natur_Decaf_zrnka

Čekáte miminko a zároveň milujete kávu? Naštěstí to už není žádný problém. Zatímco dříve káva bez kofeinu chutnala nic moc, dnes od klasického nápoje téměř nepoznáte rozdíl. Jen je potřeba dobře vybírat. A poslouchat své tělo.

Je káva bez kofeinu 100% bezkofeinová?

Stejně jako nealko pivo nebo víno nejsou úplně bez alkoholu, i bezkofeinová káva stopové množství kofeinu obsahuje. Ale nejde o nic závratného, čeho byste se měla bát.

Normy EU pro kofein v bezkofeinové kávě

Zákonný předpis v Evropské Unii nařizuje pro bezkofeinovou kávu maximálně 0,1% obsah kofeinu. Pro představu naše klasická káva arabica má cca 1,4 % kofeinu, robusta 2,3 % a jejich směsi různě podle poměru arabica versus robusta. Přečtěte si o arabice a robustě více zde.

arabika_vs_robusta

Obsah kofeinu v klasické kávě versus bezkofeinové

Když hodíme procenta do kalkulačky, vychází, že bezkofeinová káva obsahuje maximálně 1/15 kofeinu, který obsahuje klasická arabica a ještě méně než robusta.

Obsah kofeinu v klasické kávě se pohybuje kolem 100 až 140 mg ve 100 ml nápoje, u bezkofeinové cca 7 až 10 mg. Může se ale stát, že narazíte i na 14 mg kofeinu ve 100 ml. Rozdíl vzniká odlišnou legislativou a složením směsi arabica versus robusta.

Z minulého článku káva v těhotenství připomínáme, že aktuální doporučení radí přijímat gravidním ženám do 200 mg kofeinu denně

Jak_se_vyrabi_bezkofeinova_kava_

Káva bez kofeinu se liší pražírnu od pražírny

V naší kávě z Café Montaña najdete maximálně 2 až 3 mg kofeinu na 100 ml nápoje. Podle aktuálních doporučení byste si mohla bez obav dopřát desítky bezkofeinových káv denně. A to určitě dělat nebudete, protože zdravá a vyvážená strava je základ.

Na co si dát pozor při výběru bezkofeinové kávy

Rozdílů v jednotlivých kávách bez kofeinu ale najdete mnohem víc. Pojďme se na ně společně podívat.

Způsob odstranění kofeinu

Existují dvě základní cesty: Chemická a přírodní. Při chemické dochází k vymytí kofeinu z kávových zrn za pomoci methylenchloridu. I když pak prochází ještě promytím, pořád jde o zbytečnou přísadu, kterou do těla nechcete.

V Café Montaña preferujeme přírodní metodu. Kofein z naší kávy Natur Decaf šetrně vymývá sladká melasa neboli cukrová třtina. Nejen, že tak nenajdete žádný nepříjemný chuťový dozvuk, ale hlavně si pochutnáte na kávě bez zbytečné chemie.

Ethylacetat_

Obsah ostatní chemie

Methylenchlorid není to jediné, co v kávě můžete najít a nechcete. Obsah dalších látek se liší podle farmáře, kraje původu a způsobu zpracování kávy. Ten by měl být co nejšetrnější. Ideální je nejstarší metoda zpracování: suchá neboli natural, kde se se zbytečnou chemií nesetkáte. 

Používají ji farmáři třeba v Brazílii nebo Etiopii. Ochutnat ji můžete v naší bezkofeinové kávě Decaf Puro

Naše druhá bezkofeinová káva Natur Decaf pochází z Kolumbie, kde zrnka farmáři zpracovávají mokrou metodou (washed). Jde o promývání čerstvých zrn vodou, opět bez zbytečné chemie. Tuto metodu zpracování najdete u nejkvalitnějších káv na světě. Vynikne tak jejich bohatá, výrazná chuť.

Kávomil Cornelis radí....

Bezkofeinové kávy z naší pražírny zůstávají i po dekofeinizaci stále kávou. To znamená bohatá chuť a krásná vůně.

Když jsou naopak zrna zbavená kofeinu klasickou - chemickou cestou, z kávy tam toho už po celém procesu moc nezbyde. To je pak kolikrát lepší nepít kávu vůbec.    

Čerstvá káva versus instantní

Dbejte i na vlastní způsob přípravy kávy. Určitě se vyplatí věnovat chvilku přípravě espressa nebo třeba kávy v moka konvičce. Naopak instantní káva se v těhotenství moc nedoporučuje, protože granule opět obsahují zbytečnou chemii a mají s čerstvými zrnky pramálo společného. 

Sice také dodává nějaké ty antioxidanty a živiny, ale také třeba kontroverzní akrylamid. Sice ho v instantní kávě není nebezpečné množství, ale vy chcete nápoj čistý a kvalitní, ze kterého tělo získá co nejvíc prospěšných látek.

Chuť, kterou si užijete

Už i bezkofeinová káva může mít skvělou chuť. V případě našich směsí je důvodem právě přírodní zpracování a obohacení melasou. Místo nepříjemné chemické chuti si užijete lehce nasládlé tóny.

V našich kávách bez kofeinu najdete:

  • Natur Decaf:  Sladká káva s podtóny medu, pomeranče a cukrové třtiny.
  • Decaf Puro: Jemná sladká káva s podtóny karamelu, oříšků a mléčné čokolády

#produkty#/zrnkova-kava-bez-kofeinu/

Oba druhy vám rádi nameleme, nebo pošleme celá, čerstvě pražená zrnka. Záleží, jaký způsob přípravy kávy preferujete. 

Závěr: Bezkofeinovou kávu v těhotenství ano, ale poslouchejte své tělo

I když čistě matematicky z pohledu obsahu kofeinu můžete vypít přes 60 hrnků naší kávy denně, radši to nezkoušejte. Tělo si samo řekne, jestli zrovna potřebuje lahodný teplý nápoj, vodu nebo radši odpočinek. Hlavně v 1. trimestru zkoušejte klasickou kávu jen opatrně a spíš dejte přednost bezkofeinové.

Nikdo jiný není ve vaší kůži a co jinému svědčí, vám zrovna v danou chvíli nemusí. A za chvíli už ano. To je na životě to krásné.