Brazílie: Země, kterou změnila káva. Znáte druhy brazilské kávy?
Brazilská káva je pojem známý i těm, co kávu nepijí. Proč? Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na světě po ropě. A Brazílie je její největší světový producent. Jak k tomu největší stát Jižní Ameriky dospěl a jestli cesta byla vystlaná růžemi, na to se s námi podívejte.
Cesta kávovníku do Brazílie
Kávovník pochází z Etiopie. Za kolébku kávy jako nápoje se považuje Arábie, kam se rostlina dostala ve 13.–14. století. Muslimové si ji prý oblíbili pro její účinky a protože islám zakazuje pití alkoholu, stala se pro ně jakousi alternativou povznášejícího nápoje.
Z Arábie do Jižní Ameriky je cesta dlouhá, nicméně o vývoz se postarali kolonizující Evropské země, zejména Holandsko a Francie. Hranice Brazílie ale kávovník ne a ne překročit, i když o to Brazilci měli velký zájem.
Za vším hledej ženu
Brazílie (kolonie Portugalska) sousedí s Guyanou, která byla francouzskou kolonií a díky tomu i pěstitelem kávy. Na hranici obou zemí docházelo k vleklým sporům. Brazílie proto v roce 1727 vyslala šarmantního poručíka Francisca de Melo Palheta do Guyany, aby se postaral o jejich urovnání. Ve skutečnost to byla promyšlená lest.
Poručík svým kouzlem natolik zapůsobil na manželku guyanského guvernéra, že ta, v touze získat jeho náklonnost, mu poslala koš květin s ukrytými kávovými zrny. Z románku nakonec nic nebylo, ale Brazílie od té doby začala pěstovat kávu. Náhoda? Možná je to celé jenom povídačka, ale data sedí.
Rozmach a vývoz kávy z Brazílie
První kávovník zasadili v Brazílii v Pará. Odtud také pramení první písemná zmínka o vývozu brazilské kávy, a to přesně z 8. 8. 1732. Z Pará se pěstování kávy rozšířilo do sousedního státu Maranhao a dále potom až do jižnějšího São Paula.
Počáteční pěstování kávovníku pro vlastní potřebu se rychle změnilo. Poptávka po kávě v Americe a Evropě rostla a káva se brzy stala hlavní brazilskou plodinou pro export. Už v letech 1830–1840 se stala jejím největším světovým vývozcem. Začátkem 20. století připadalo až 80 % světové produkce na kávu z Brazíle.
Ránu úspěchu zasadila světová krize v roce 1929. Cena kávy prudce klesla. Protože chyběla poptávka, brazilská vláda musela spálit tuny kávy a export utlumit.
Dnes Brazílie produkuje asi 38 % celosvětového množství kávy a je stále největší kávovou velmocí. Svou sklizeň za posledních 10 let zdvojnásobila a v roce 2023 sklidila přes 50 milionů pytlů.
Zajímavost: Víte že 60 kg pytel je univerzální norma pro balení kávy?.
Proč je v Brazílii kávě tak dobře
Podíváte-li se na mapu, uvidíte, že hlavní oblasti pěstování se nachází na východě země. Zdejší klima vytváří ideální podmínky pro kávovník. Vysoko položené, nezastíněné plantáže umožňují souměrné dozrávání plodů.
Ve vyšších polohách okolo 1200–1400 m.n.m se daří arabice, která v brazilské produkci jasně dominuje. Z celkového objemu vypěstované kávy na ni připadají celé ⅔ produkce.
TIP: O způsobech zpracování kávy píšeme v článku Metody zpracování kávy: Washed, natural a honey
Hlavní druhy brazilské kávy
Jak jsme již zmínili, pěstuje se zde hlavně arabica, které svědčí horské oblasti. Za základní odrůdy, které daly vzniknout celému spektru variet, se považují bourbon a typica.
Mezi nejznámější odrůdy v kávovém světě se řadí:
- mondo novo
- caturra
- maragogipe
- botucato
- murta
a mnoho dalších.
Brazilská káva je díky podmínkám, kde roste a také díky způsobu zpracování, jemná, sladká, s tóny čokolády a oříšků a nízkou aciditou. Ovšem pozor. Nesvědčí jí dlouhé skladování, při kterém se naopak může projevit kyselost až příliš. Je lepší ji zpracovávat čerstvou.
Jestli jste dostali chuť na brazilskou kávu, mrkněte na naši nabídku
Kávomil Cornelis radí....
Brazilské kávy jsou nejprodávanější nejenom na světě, ale i u nás v pražírně v Hradci. A to ať už počítám jednodruhové brazilské kávy, anebo celkovou spotřebu včetně espresso směsí, ve kterých Brazílie zpravidla nesmí chybět.
Kde se pěstuje
- São Paulo
Patří k nejproduktivnějším oblastem Brazílie a tedy i na světě. Zajímavé je, že veškerá káva odtud se exportuje s označením santos. Možná jste si dodnes mysleli, že santos je konkrétní odrůda kávy. Ne tak úplně. Existuje například varieta santos bourbon, ale slovo santos se vztahuje právě na celou oblast. Odvozuje se od města Santos, který je největším přístavem pro vývoz kávy na světě.
- Minas Gerais
Tradiční oblast pěstování kávy s největšími plantážemi. Je kolébkou mnoha vlastních kultivarů.
- Paraná
Zde pěstují výlučně arabicu.
- Espiritu Santo
Zaujímá druhé místo v produkci kávy v Brazílii
- Bahia
Teplá oblast s vysoko položenými plantážemi.
- Rodonia
Oblast na západě země zaměřená na pěstování robusty.
Vliv kávy na politiku a ekonomiku země
Dříve, než žezlo v zemědělství převzala káva, pěstovala se v Brazílii hlavně cukrová třtina. Země byla dokonce čelním dovozcem cukru do Evropy.
Když pak přišla káva a export narůstal, vznikla potřeba vybudovat lepší infrastrukturu. Díky tomu zhoustla železniční síť a země zaznamenala ekonomický růst. Rozvíjelo se také bankovnictví.
S novou prací na plantážích vzrůstala poptávka po pracovní síle. Zdejší obyvatelstvo již nestačilo, a tak se rozmohl dovoz otroků z Afriky. Když bylo v roce 1888 otroctví zrušeno, nastal příliv evropských migrantů. Díky tomu se Brazílie stala multikulturním státem a na demografickém složení obyvatelstva a kultuře je to patrné dodnes.
Cafe com leite
Káva s mlékem je oblíbená, v tomto případě však pojem poukazuje na politickou situaci v Brazílii mezi roky 1880–1930. V té době v zemi silně převládal vliv majitelů kávových plantáží a mléčných farem, a to jak ekonomický tak politický. Takové rozložení moci brzdilo další pokrok a celkově zemi brzdilo. Vše ukončila až krize a revoluce v roce 1930.
Kovářova kobyla
Říkáte si, že Brazilci budou určitě kávoví znalci? Budete překvapeni.
Spolu s Italy se sice řadí k největším konzumentům na světě, s její kvalitou je to ale horší. Protože většina kvalitní kávy připadala na export, na místní zbývala často přepražená nebo nekvalitní káva. Vyrovnali se s tím po svém. Zatímco Italové vynalezli espresso, brazilci cafezinho. Že jste to ještě neslyšeli?
Nejde o nápoj, který by se uchytil v kavárnách jako lahůdka. Připravují ho tak, že svaří kávu s velkým množstvím cukru, který přebije hořkost spálených zrn, přefiltrují přes bavlněný filtr a nechají odpočívat v termosce. Někdy i opravdu dlouho.
Ani kavárny evropského stylu v Brazílii nejsou něčím, na co narazíte na každém rohu. Brazilci pijí kávu spíše doma a nepřikládá jí takový společenský význam, na jaký jsme zvyklí my.
Několik čísel o brazilské kávě
- Rozloha kávových plantáží v Brazílii činí cca 1,8 mil. ha.
- Kávu zde pěstuje přibližně 300 000 farmářů.
- Brazílie produkuje 38 % celkového množství kávy na světě.
- V roce 2021 se tu sklidilo 49 700 tisíc pytlů arabiky a 20 200 pytlů robusty.
- V produkci arabiky je nedostižně první, v produkci robusty druhá, na první příčce je Vietnam.
TIP: Přečtěte si článek Největší světoví producenti kávy
Brazilská káva ve vašem hrnku
#produkty#/brazilska-kava/
Brazilská káva je ideální pro přípravu espressa. Oblíbená je pro svou nízkou aciditu, plné tělo a jemnou chuť. Oblíbí si jí i začínající kávomilové. Chcete-li uctít hosty a nevíte, jak velcí kávový znalci jsou, připravte jim brazilskou kávu. S tou nešlápnete vedle.
A co vy? Máte brazilskou kávu rádi? A jak ji připravujete? Podělte se s námi o zkušenosti a napište nám.