BLACK FRIDAY JE TADY! Největší slevová akce roku na Cafe Montana. Vyrazit nakupovat. Do konce zbývá

Café americano: Co to je a jak vzniklo?

Americano

Americano, káva americano, espresso americano či původní italský název caffé americano: pod tím vším se skrývá jedna a tatáž káva. V následujícím článku se podíváme na to, jak vznikla, jak se připravuje a ze kterých zrnek si ji vychutnáte nejlépe☕.

Co je café americano

Americano lze popsat docela jednoduše, jedná se totiž prakticky o espresso dolité horkou vodou. Káva americano tedy vychází z espressa, stejně jako naprostá většina dalších druhů káv, se kterými se po kavárnách v Česku či kdekoli v Evropě běžně setkáte

Správný poměr vody a kávy

Základ tvoří espresso připravené stejnou cestou, jako kdyby se mělo připravit espresso samotné. Jen se následně zalije horkou vodou. Že vám to připomíná přípravu lunga? Máte pravdu, rozdíl mezi americanem a lungem je v tom, že americano se nastavuje vodou ve větším poměru než v případě lunga.

Zatímco u ostatních káv je relativně pevně daný poměr přidané horké vody (například u kávy espresso lungo) či mléčné pěny (ať již cappuccino či espresso macchiato), u kávy americano pevně daný poměr tak úplně není.

Jak vzniklo Americano

Legenda praví, a v tomto případě to zřejmě ani nebude daleko od historické reality, že americano vzniklo za první světové války díky Američanům pohybujícím se v Itálii. 

Pár slov o historii

America

V té době ještě nevyhrálo espresso válku o světovou nadvládu o nejrozšířenější metodu přípravy kávy, a za hranicemi Itálie se s ním ještě málokdo setkal. Natož pak za hranicemi Atlantského oceánu. 

Právě z těch končin až do Itálie za války připluli Američané, na které bylo pro ně neznámé espresso příliš silné. Aby si kávu zjemnili, jednoduše si ji dolili horkou vodou a voilá, intenzita i chuť byla najednou blíže překapávané kávě, na kterou byli ze své domoviny zvyklí!

Dnešní příprava

Dnes je v Americe příprava kávy na bázi espressa stále o něco méně častá oproti kávě překapávané, nicméně je podstatně častější, než byla před sto lety. A lze tedy tvrdit, že Američané by si dnes s italským espressem již poradili lépe než dolitím spoustou horké vody.

Američané nicméně byli v Itálii před sto lety a nikoli dnes, a my tak díky tomuto střetnutí dvou kultur můžeme potkávat americano v každé kavárně.  

Jak na přípravu

Recept na americano je poměrně jednoduchý:

  1. připravte si horkou vodu,
  2. připravte si espresso (ze 7–14 g kávy v poměru k 30 ml vody o teplotě cca 90 °C),
  3. dolijte espresso horkou vodou (běžně v poměru až 1:5).

Poměr vody není pevně daný, bude nicméně vyšší než u lunga. 

TIP: Přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby při přípravě espressa, ať se jich nedopustíte také.

 

Americano_1

Postup nemá přesná pravidla

Není ani pevně dáno, zda nalijete horkou vodu do espressa či espresso do horké vody. Logicky původ americana byl takový, že si vojáci z USA dolévali espresso horkou vodou. Dnes se nicméně setkáte často i s takovou přípravou, že právě espresso bude nalito do horké vody. 

Někdy rozhodují detaily

V kávě se pravidla přetváří každým dnem, a co platilo včera, nemusí platit zítra. Pro úplnost zde tedy uvádíme fakt, že se lze setkat s odlišením káv long black a café americano právě v tomto detailu. Rozdíl je tedy v tom, co se nalije do čeho.

  • Tedy pokud espresso nalijeme do horké vody, jedná se o long black. 
  • Pokud nalijeme horkou vodu do espressa, jedná se o americano. 

 

Z jaké kávy chutná americano nejlépe

Hlavní výhodou americana je zjemnění chuti kávy. Totiž větší poměr vody zajistí to, že všechny chuťové projevy původní kávy budou cítit jen lehce.

Americano_2

Jaká káva je na přípravu americana nejlepší? 

Za nás je americano ideální cesta k výběrovým kávám pro začínající milovníky kávy. Pokud jsou na vás chuťové projevy například kolumbijské kávy příliš výrazné a v chuti rozpoznáváte pouze kyselost, zkuste si tu samou kávu připravit ve stylu café americana. 

Kyselost z kávy díky většímu poměru vody vymizí a budete si moci vychutnat lehké náznaky vlastního chuťového profilu dané kávy. Můžete tak experimentovat s espresso směsí i s jednodruhovými kávami.

#produkty#/espresso-smesi/

Pro zkušenější milovníky kávy bude ale americano spíš takovým zajímavým zpestřením v tom smyslu, jakým způsobem lze také kávu připravovat.