Čekanková káva: Kolik má kofeinu, jak chutná a jak ji připravit?
Pražený drcený kořen z čekanky obecné možná znáte jako cikorku. Naše prababičky cikorkovou nebo čekankovou kávu milovaly. Zmínku o ní najdete třeba v knížce o kocourovi Mikešovi od Josefa Lady. Co víme o čekankové kávě dnes a proč se znovu vrací do kurzu?
Kde se vzala, tu se vzala: káva z cikorky
Už od konce 17. století si naši předci připravovali cikorkovou kávu, tedy odvar z praženého drceného kořenu čekanky obecné, latinsky Cichorium intibus. Barvou a vůní se blíží pravé kávě, ale téměř neobsahuje kofein. Hodí se tak i pro děti, těhotné a kojící ženy.
Modře kvetoucí rostlinku pěstovali už staří Egypťané před cca 5 000 lety. V Evropě jako první vařili čekankovou kávu Holanďané a Belgičané. Zmínky o tom pocházejí už z roku 1680. Postup pak ještě zdokonalili Angličané. Naši čeští předci postupovali podle vlastní technologie výroby, známé cca od roku 1887. Tuto náhražku kávy ocenili hlavně v době krizí, třeba během světových válek.
Nulový obsah kofeinu
Jelikož se nevyrábí z kávových zrn, neobsahuje žádný kofein. Strčí tak do kapsy i bezkofeinovou kávu, která stopové množství obsahuje. Přísně ho ale hlídají tuzemské předpisy.
Hodí se tak i pro ty, kdo:
- Špatně tráví kofein.
- Mají po kávě problém s pozorností nebo usínáním.
- Nechtějí do těla žádný kofein, třeba z důvodu těhotenství nebo kojení.
#produkty#/bezkofeinova-kava/
Čekanková káva a její léčivé účinky
Už po staletí lidé znají léčivé účinky čekanky. Podporuje trávení i chuť k jídlu. Proto existuje také velké množství receptů s čekankou. Zdravá je i káva nebo čaj z čekanky.
- Podporuje chuť k jídlu.
- Zlepšuje trávení.
- Svědčí játrům a trávicímu systému.
- Dodává vlákninu, která hodně lidem ve stravě chybí. Pomáhá tak třeba v boji se zácpou.
- Se zácpou pomáhá i polysacharid inulin. Podporuje normální hladinu krevního cukru a dobře se osvědčuje i při zánětech močových cest.
Pozor na žlučové kameny
Pokud jimi trpíte, hořké složky z čekanky by vás mohly dráždit. Odvar sice podporuje vylučování žluče a žaludečních šťáv, ale v případě už zjištěných kamenů ve žlučových cestách si není radno zahrávat.
Kávomil Cornelis radí....
Ve Francii přidávají někteří milovníci kávy čekanku do opravdové kávy v kombinaci s mlékem. Podle mnoha totiž čekanka dodává chuťovému projevu mléčných kávových nápojů na lahodnosti. Sám jsem to ale nezkoušel, káva mi chutná dost tak jak je.
Chuť čekankové kávy? Vyzkoušejte sami
Záleží, jak moc náročný milovník kávy jste. Někdo říká, že chuť je podobná. Opravdový znalec pozná citelný rozdíl. Určitě ale stojí čekanková káva za vyzkoušení.
Chuť výrobci cikorkových směsí vylepšují třeba o:
- pražený ječmen
- ječný slad
- žito
- cukrovou řepu
- sušené fíky
- sušené hrušky
Sušení a zpracování kořenů z čekanky není jen tak
Čekanky rostou i u nás a poznáte je na první pohled podle světle modré, fialkové barvy květů. Ty uvidíte od července do října. Sklizeň pak přichází v průběhu podzimu. Kořeny je potřeba opatrně vyjmout, zbavit hlíny a důkladně omýt.
Pak nastává fáze sušení, které vyžaduje vyšší teplotu nad 220 °C. Jen tak získá sušený kořen konzistenci vhodnou na výrobu přírodní instantní kávy. Před zpracováním si vždy čerstvě namelte tolik kořene, kolik potřebujete. Nebo si pořiďte už hotový základ.
Tipy na přípravu čekankové kávy
- Nasypte 2 lžičky prášku buď rovnou do šálku, nebo do kávového filtru.
- Přelijte cca 150 ml horké vody. Ne však vroucí. Zbytečně byste zničili cenné látky a zhoršili chuť i vůni nápoje.
- Doplňte dle chuti mlékem, cukrem nebo jakýmkoli jiným sladidlem.
Hodí se i k přípravě ve french pressu.
Kde čekankovou kávu koupit
V jakékoli zdravé výživě nebo e-shopech s jídlem. Prodávají se různé instantní verze čekankové kávy, třeba s přidaným kolagenem. Nejznámější je u nás asi rostlinná směs Caro nebo starší Melta.
Tak dobrou chuť!