Mléko, máslo, cukr nebo koření: Vylepšete si svou kávu
Co si přidáváte do kávy? Mléko? Cukr? Možná skořici? A co když vám řekneme, že můžete být odvážnější a zkusit i jiné přísady, třeba kurkumu nebo máslo? Pojďte prozkoumat, čím vším se dá káva obohatit a rozhodněte se, co z toho vyzkoušíte sami.
Zjemněte si kávu mlékem
Když mluvíme o přísadách do kávy, většině kávomilů přijde na mysl mléko jako první. Káva s mlékem k sobě patří automaticky. V kavárnách se rovnou ptají, jestli si dáte ke kávě mléko a stejnou otázku vám položí i sousedka, ke které zaskočíte odpoledne na pár slov.
Mnoho kávových nápojů, jako cappuccino nebo latté, na kombinaci mléka a kávy přímo stojí.
Co dělá mléko v kávě:
- zjemňuje chuť,
- podporuje její přirozenou sladkost,
- prodlouží nástup účinku kofeinu,
- šetří žaludek – pokud vám samotná káva nedělá dobře, zejména po ránu nalačno, mléko může tento nepříjemný efekt zmírnit.
TIP: Podívejte se také na článek 9 mýtů o kávě ve zdravé výživě: Pravda, nebo lež?, kde jsme si mimo jiné posvítili na otázku, jestli káva opravdu neprospívá zažívání, jak se někdy tvrdí.
Klasické kravské mléko – po jakém sáhnout?
Jestliže je klasické mléko pro vás jasná volba, sáhněte vždy po kvalitním plnotučném, nejlépe v bio kvalitě. Čím méně průmyslově zpracované mléko zvolíte, tím lepší chuti docílíte.
Plnotučné mléko oceníte zejména, když chcete vytvořit mléčnou mikropěnu. Díky obsahu tuku vám to půjde mnohem lépe než s odtučněným mlékem.
Rostlinná mléka
Ze zdravotních nebo etických důvodů někteří místo klasického mléka raději volí rostlinné varianty. Z nich si vybere opravdu každý, protože rostlinná mléka se vyrábí téměř ze všeho – rýže, hrachu, ovsa, ořechů nebo kokosu.
Najdete mezi nimi taková, která prakticky nerozeznáte od kravského (ovesné, hrachové) i taková, která chuť kávy příjemně zpestří (například kokosové nebo mandlové).
Studené nebo teplé mléko? Záleží na situaci
Do teplé kávy používejte teplé mléko. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí 50–55°C. Takto teplé mléko se také nejlépe šlehá do pěny. Do cold brew nebo ledového espressa přidejte mléko vychlazené.
A ještě šlehačka!
Vyšlehaná smetana udělá v kávě velkou parádu. Na šlehačky ve spreji rovnou zapomeňte, pokud si tedy nechcete dobrovolně zkazit chuť umělými přísadami. Ze zkušenosti doporučujeme minimálně 30% smetanu ke šlehání, ze které v obyčejném šlehači připravíte lahodnou šlehačku za pár minut.
Zkusit se má všechno, dokonce i kozí mléko
Abychom téma mléka neošidili vůbec o nic, nesmíme vynechat kozí mléko. Je velmi zdravé a navíc bez laktózy. Jeho specifická chuť se ke kávě příliš nehodí. V nabídce kaváren se proto spíše setkáte s rostlinnými alternativami než s kozím mlékem.
Milovníci kozího mléka s námi možná nesouhlasí a rádi si ho do kávy přidávají. Sto lidí, sto chutí. Jestli máte kozí mléko v kávě rádi, zkuste ho předem našlehat a potom přidat do espressa. Můžete pak směle tvrdit, že pijete capriccino a kávoví znalci vám budou rozumět.
Mléko do espressa?
Oslaďte si život, ale nepřežeňte to
„Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska“, řekl kdysi Charles Maurice de Talleyrand. Souhlasíte s ním?
Jakmile se káva začala šířit Evropou, cukr se stal její neoddělitelnou součástí. Kávová zrna se v minulosti pražila do černočerna, nikdo si příliš nelámal hlavu s mletím či extrakcí a neexistovaly na to ani patřičné technologie. Výslednou hořkost, kyselost a rozličné pachutě cukr dokázal zamaskovat.
Ze slazení kávy se tak stala automatika. Jenže dnes už nepijeme žádné patoky, nýbrž výběrovou a chutnou kávu, která je díky moderním technologiím zpracování sama o sobě příjemně sladká. Proto než si příště přidáte lžičku cukru do hrnku, zkuste kávu nejprve ochutnat tak, jak je. Třeba vás překvapí.
Kávomil Cornelis radí....
A pokud by vás náhodou překvapila nemile, zkuste si ještě pohrát s tím čím kávu sladíte. Třeba já na kávu slazenou cukrovou třtinou nedám dopustit, zvlášť pak u káv z Kolumbie či z Brazílie.
Bílý cukr
Výhoda bílého cukru tkví v tom, že kromě sladkosti nemá vůbec žádnou chuť. Pokud si ho tedy přidáte v rozumném množství, nepřebije chuťový profil kávy, jen zahladí hrany kyselosti, a vy si degustaci užijete nerušeně.
TIP: Jestli hledáváte kávu bez sebemenší acidity, zkuste naši Espresso směs 70÷30, kterou jsme vyladili přímo pro vyznavače espressa v italském stylu.
#produkty#/espresso-smesi/
Výzkumy ale ukazují, že bílý cukr lidskému organismu vůbec nesvědčí. Ne nadarmo se mu někdy přezdívá bílý zabiják. S cukrem to proto rozhodně nepřehánějte. Pijete-li denně více šálků kávy a bez oslazení si je neumíte představit, zkuste bílý cukr nahradit jiným sladidlem.
Čím nahradit bílý cukr v kávě?
Když vynecháte cukr, neznamená to, že kávu budete pít do smrti hořkou.
- Vyzkoušejte například stévii, kterou mohou i diabetici a dokonce neobsahuje žádné kalorie.
- Med je sice složením cukru velmi podobný, obsahuje ale mnoho antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, a tak přidá alespoň nějaký bonus.
- Javorový sirup se svým přínosem pro tělo blíží medu. Na rozdíl od bílého cukru má nižší glykemický index.
- Skořice podtrhuje přirozenou sladkost kávy. Navíc zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Pro dietu je jako stvořená.
- Mléko kávu nejen zjemní, ale i mírně osladí. Schválně – zkuste někdy ochutnat cappuccino jen tak neslazené.
Přiostřete si kávu alkoholem
Trendem poslední doby se stávají alkoholické drinky kombinované s kávou. A teď není řeč o vaječném koňaku, ale o skutečně sofistikovaných drincích vysoké školy barmanské. Kombinace kávy s nejrůznějšími druhy alkoholu i ovocnými šťávami se těší velké popularitě.
Kávové drinky si můžete snadno namíchat i doma. Na našem blogu najdete recepty na zimní kávové drinky do chladných dnů i recepty v silvestrovském stylu, které si užijete bez ohledu na počasí.
Hořkou kávu osolte
Jestli jste si někdy při slazení kávy spletli cukr se solí, nejspíš si při té myšlence ťukáte na čelo. Souhlasíme, slaná káva se vážně pít nedá. Jenže sůl má jednu vlastnost, kterou oceníte, pokud nebudete mít šťastnou ruku při výběru kávy.
Zpravidla se to stává, když si koupíte komoditní kávu v supermarketu a se zklamáním zjistíte, že je příliš pražená a hořká. Tmavé pražení maskuje horší kvalitu použitých zrnek, což způsobuje, že směs dostane uniformní nahořklou chuť.
Sůl dokáže potlačit nepříjemnou hořkost a naopak zvýraznit sladké tóny. Trik spočívá v tom, že si dáte do šálku jen špetku soli, ne víc.
S kávou z rodinné pražírny Café Montaña po soli nesáhnete. Pražíme kávu pečlivě, každý druh zvlášť, aby vyniklo to nejlepší z každého zrnka. Najdete u nás kávy pražené na různé profily. Přepražené kávy, které potřebují sůl, aby se daly pít, u nás nekoupíte.
Máslo do kávy? Vážně?
Čtete správně. A dokonce to má svůj název. Tzv. Bulletproof Coffee zpopularizoval biohacker Dave Aspery, který ho objevil na svých cestách v Himalájích. Původní recept založený na kombinaci buvolí smetany a kávy přepracoval a vytvořil recept z kávy, přepuštěného másla a MCT olejů.
Názory na tento „kávový zázrak“ se různí. Vyznavači keto diet, při kterých konzumují stravu bohatou na tuky a bílkoviny a omezují sacharidy, ho vítají jako zpestření jídelníčku.
Do bulletproof coffee se přidávají 2 lžičky přepuštěného másla, a to je pořádná kalorická nálož. Kromě velkého množství tuků nápoj neobsahuje prakticky žádné minerální látky, vitamíny ani živiny.
Zkusit kávu s máslem, nebo ne?
Bulletproof Coffee se někdy doporučuje po ránu lidem, kteří nesnídají, aby načerpali energii. Citlivějšímu žaludku může ale drink pěkně znepříjemnit dopoledne, protože se těžko tráví. Ani sportovce, kteří hledají spolehlivý booster před tréninkem, nepotěšíme. S břichem plným mastné kávy si pohyb moc neužijete.
Na chuť nápoje se názory liší: Někomu vadí mastný dozvuk v ústech, jiní si pochvalují jeho krémovost.
Bulletproof Coffee oceníte, pokud se chcete ráno rychle zasytit a udržet si pocit sytosti delší dobu. Další potenciální výhodou je, že díky tuku se kofein z kávy uvolňuje postupně, a účinkuje delší dobu. Jestli ho vyzkoušíte, dejte nám vědět, jak vám chutnalo.
Okořeňte si svůj šálek kávy
Kávu lze doplnit mnoha různými druhy koření. A protože mnohé koření má léčivé účinky, bude váš nápoj ještě zdravější.
Skořice
Skořice hřeje. Dokonce podporuje i spalování tuků. Navíc kávu přirozeně osladí, takže si odečtěte další kalorie za nepoužitý cukr. Suma sumárum: skořice při hubnutí do kávy rozhodně patří.
Jestli vás váha netrápí, i tak skořice přináší řadu výhod: posiluje imunitu, chrání cévy, mozek, srdce a jde o silný antioxidant. To znamená, že chrání tělo před volnými radikály a zpomaluje proces stárnutí. Takový elixír mládí.
Skořice si dejte do kávy klidně lžičku.
TIP od Café Montaña
Skořice vynikne málokde tak dobře jako v cappuccinu. A na cappuccino se zase výborně hodí brazilské kávy. Připravte si ho třeba z naší kávy Brasília Agra Dabla. V této tmavěji pražené kávě poznáte i bez dochucení tóny oříšků a čokolády. Trocha skořice navrch mléčné pěny udělá z vašeho cappuccina dokonalého spojence pro chvíle pohody.
Kardamon či kardamom
Typicky indické koření s mírně nasládlou chutí se dříve používalo i jako lék. Obsahuje cenné vitamíny, minerální látky, železo, fosfor, draslík, vápník a hořčík. Napomáhá detoxikaci organismu, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, bojuje proti rakovinovým buňkám, má antibakteriální účinky, podporuje hubnutí a zlepšuje dech.
Kardamonu do šálku stačí špetka.
Chilli
Charakteristickou pálivost chilli způsobuje alkaloid zvaný kapsaicin, který má řadu pozitivních vlivů na organismus. Patří mezi ně stimulace metabolismu, snížení citlivosti na bolest, regulace hladiny cholesterolu i krevního tlaku, posilování imunity a celkové povzbuzení.
Chilli si dejte tolik, kolik snesete. Nezapomeňte, že každé chilli pálí jinak.
Kakao
Kakaem myslíme kvalitní kakaový prášek, co nejméně průmyslově zpracovaný, nikoli typ ala granko ani holandské kakao. Kakao má bohatou čokoládovou chuť a kávu výborně dochutí. Navíc funguje jako skvělý spalovač tuků, podporuje koncentraci a snižuje pocit úzkosti.
Místo kakaa můžete použít také vysokoprocentní čokoládu a nechat ji v kávě rozpustit.
Muškátový oříšek
Pomáhá proti úzkosti a stresu. Používal se také jako lék pro své protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Muškátový oříšek si do kávy můžete nastrouhat samostatně, ale ještě lepší je v kombinaci se skořicí.
Zázvor
Zázvor pomáhá při nevolnosti, posiluje imunitu, reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu. A nepatří jen do čaje. Do kávy si ho přidejte jen na špičce lžičky, ať sušený, nebo čerstvý. Káva získá příjemný říz.
Kurkuma
Tohle typicky žluté koření je díky obsahu kurkuminu silný antioxidant s protizánětlivými účinky. Užijete si ji lépe v kávě s mlékem. Pozor, abyste to s ní nepřehnali, ve větším množství je hořká.
A ještě tip: přidejte si ke kurkumě i malou špetku pepře, který zlepšuje vstřebávání kurkuminu.
Která káva se nejlépe hodí pro dochucování
Přece ta, kterou máte nejraději :)
Těm, kdo se teprve nedávno rozhodli, že opustí pití komoditní kávy, a raději si připraví opravdu kvalitní kávu, doporučujeme začít testovat dochucování na kávě bez kyselosti nebo kávě s minimální aciditou. Mezi ty patří espresso směsi, kde arabiku kombinujeme s robustou, kávy z Brazílie nebo kávu z Hondurasu.
Ne, že by do dobré kolumbijské kávy nepatřila skořice. Tyto kávy mají ale výraznější projev a hrají v nich různé chuťové tóny o něco výrazněji, proto si je vychutnáte lépe bez přísad.
Co ještě přidat do kávy?
Výčet toho, co vše si můžete přidat do kávy se zdá téměř nekonečný. Káva je jednoduše univerzální nápoj, který si každý může přizpůsobit své chuti nebo aktuální situaci.
- Za zmínku rozhodně stojí tonic, který v kávě potěší zejména v horkém počasí. Výborný espresso tonic si snadno připravíte i doma.
- Když se oteplí, směle sáhněte i po zmrzlině. Zejména vanilková s kávou ladí perfektně. Podívejte se i na další tipy na výborné letní kávové drinky.
- Mimoto se do kávy hodí i nejrůznější sirupy nebo kondenzované mléko. Fantazii se meze nekladou.
Máte-li vlastní osvědčené tipy na přísady do kávy, na které nedáte dopustit, napište nám, rádi se něco přiučíme :)