K objednávce nad 1 600 Kč od nás dostanete jako dárek lahodnou Skořicovou Horkou Čokoládu 

K Velikonocům káva patří. Patří i k jarnímu detoxu?

Káva a velikonoce

„Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný…“ A k tomu šálek dobré kávy a něco na zub. Velikonoce se blíží a s nimi vítání jara a nový začátek. V článku se dozvíte, jak se připravit na velikonoční svátky jarním detoxem, a jakými dobrotami se pak o Velikonocích odměnit.

Velikonoční půst nebo jarní detox? 

Velikonoce, jakožto pohyblivý svátek, připadají na první neděli po prvním jarním úplňku.  Velikonočním svátkům předchází postní období. 

Podle křesťanské tradice trvá postní období 40 dnů a začíná popeleční středou po masopustu. Připomíná Ježíšův půst v poušti, kdy odolával pokušením ďábla, který se ho snažil svést na scestí. Velikonoce pak připomínají Ježíšovo vzkříšení, kterým završil své pozemské poslání. 

Naši předci si jarní půst ordinovali z čistě praktických důvodů nezávisle na Ježíšově příkladu. 

1. Docházely zásoby

Po vánočním veselí, kdy se jedlo a pilo, co hrdlo ráčilo, vyvstala nutnost utáhnout opasky. Přes zimu se nedalo počítat s novou úrodou, a tak si lidé museli dobře naplánovat, jak jíst, aby vystačili do další sklizně.

2. Šance pro nový život

V postním období se nejedlo maso, mléčné výrobky ani vejce. Z vajec se totiž měla líhnout kuřata a dobytek byl často březí. 

Dnes se jarní detox organismu opět těší větší popularitě. V lifestylových magazínech najdete spoustu tipů na zaručené očistné kúry. Dá se jim věřit?  

Jak na jarní detox? Hlavně se zdravým rozumem

Jaro nás přirozeně zve k novému začátku. Po zimě, kterou jsme prolenošili na gauči, nás sluníčko láká ven a povzbuzuje k aktivitě. Možná si říkáte, že prospějete tělu jarní očistou organismu. 

Kava slunce

Nenechte se strhnout promyšleným marketingem prodejců potravinových doplňků. Podpořit játra, ledviny a střeva, aby lépe fungovaly, zvládnete i bez zelených prášků a nepřirozeného hladovění. 

Tipy pro jarní detox:

  • Nakupujte čerstvé potraviny, co nejméně průmyslově zpracované.
  • Zařaďte do jídelníčku luštěniny, fermentované výrobky, celozrnné pečivo, těstoviny nebo rýži.
  • Omezte cukr a nahraďte ho jinými sladidly: medem, stévií nebo javorovým sirupem.
  • Využijte zelené čerstvé bylinky: kopřivy, medvědí česnek, řeřichu nebo pažitku.
  • Hýbejte se na čerstvém vzduchu. 
  • Zkuste si zacvičit, třeba jógu nebo pilates. Je-li vám bližší cardio, zkuste svižnou procházku nebo běh.
  • Dostatečně spěte
  • Doplňte svůj jídelníček ovocnými a zeleninovými smoothie
  • Hodně pijte. Nejlépe čistou vodu, případně neslazené nápoje. A nebojte se ani kávy. To, že dehydratuje, je pouhý mýtus

TIP: Přečtěte si také, jak bojovat proti jarní únavě

Je zelená káva opravdu zdravá? 

Při jarním detoxu někteří doporučují zelenou kávu. Tvrdí dokonce, že funguje na hubnutí. A to při jarním detoxu chceme, protože se blíží plavková sezóna. Zvažujete, že zelenou kávu aspoň na jaře zařadíte do jídelníčku?

Kyselina chlorogenová a kofein v zelené kávě 

Hlavním důvodem, pro který se propaguje zelená káva, je vysoký obsah kyseliny chlorogenové. Její obsah se pražením snižuje. Kyselině chlorogenové se přisuzují pozitivní účinky při redukci hmotnosti, regulaci krevního tlaku a snížení hladiny stresového hormonu kortizolu. 

Zelena kava a hubnuti

Kofeinu obsahuje zelená káva přibližně stejně jako káva pražená. Kofein je totiž při teplotách, při kterých se káva praží, stabilní. Pokud tedy chcete organismus očistit také od kofeinu, zelená káva v tom nepomůže. 

TIP: Pozor na to, když se rozhodnete užívat tablety s extraktem ze zelené kávy. Zjistěte si obsah kofeinu, abyste ho pak nedoplnili navíc několika šálky kávy a nepřekročili tak doporučenou denní dávku 400 mg. 

Jak chutná zelená káva? 

Zelená káva neprošla procesem pražení. Její zrnka mají zelenou barvu a ve srovnání s praženými jsou velmi tvrdá. Klasickým mlýnkem je jen tak nenamelete. Proto se buď předem namáčí a teprve potom melou, nebo se z nich vaří odvar, který rovnou vypijete. Pražení dodává kávě, jak ji známe specifickou chuť a vůni. Tu zelená káva postrádá. 

Chuť zelené kávy se nepodobá klasické čerstvě pražené kávě. Má travnatý, bylinný, lehce nahořklý profil a voní zemitě. Podobá se spíše zelenému čaji. Nehledejte v ní ani tóny karamelu nebo oříšků jako v pražené kávě. 

Zelená káva vás svým složením podpoří při hubnutí a obsahuje více antioxidantů, ale tolik si na ní nepochutnáte. 

Čerstvě pražená káva je zdravá a navíc skvěle chutná

Výzkumy prokázaly, že kvalitní pražená káva je zdravá

Pokud toužíte zkusit něco svěžího, ovocného a jarního, a zároveň nepřijít o chuťové benefity, které vnáší do kávy pražení, vyzkoušejte naši světle praženou kávu Buendía

Výběr lahodných kolumbijských kávových zrnek pražíme na světlý profil. Tak nejlépe vynikne šťavnatost několika odrůd arabiky, ze kterých se směs skládá. 

Kávomil Cornelis radí....

Za mě je kávově jaro spojené v první řadě s filtrovanou kávou a tím pádem se světleji praženými kávami - ať už zmiňovaná Buendía či Filtrádo. Je to pro mě taková postupná příprava na lehké a osvěžující letní drinky, se kterými v pražírně začínáme hned jak slunce začne pořádně pražit.  

Velikonoční detox od kofeinu? 

Kofein je stimulant, který vás postrčí k lepšímu výkonu, soustředění, zvedne náladu a zažene únavu. Naše tělo si na něj ale dokáže celkem dobře zvyknout, a pak už jeho účinky tolik nepociťujeme. Co s tím? 

Zkuste do jarní očisty zařadit kofeinový detox. Nemusíte se vzdát své oblíbené chuti kávy. Zkuste ji na pár týdnů vyměnit za kávu bez kofeinu. Zaručujeme, že kofein je to jediné, co v našich bezkofeinových kávách chybí. Chuť ani vůně to rozhodně nejsou.

Podpořte své zdraví kvalitními potravinami. Třeba v bio kvalitě

Bio potraviny poznáte bezpečně podle zeleného loga na obalubiozebra Tato etiketa zaručuje, že potravina se v průběhu pěstování a zpracování nesetkala s pesticidy, herbicidy, fungicidy, průmyslovými hnojivy ani žádnými chemickými látkami. 

I v naší pražírně Café Montaña najdete kávu s bio certifikací. Nezaměřujeme se však pouze na bio kávu. Známe všechny naše dodavatele a víme, že ti, kteří oficiálně podmínky pro bio certifikát nesplňují, také pěstují kávu s největší péčí a odpovědností, podle tradičních postupů a s minimem chemických prostředků. 

Velikonoce bez beránka? To nejde!

Jarní detox máte úspěšně za sebou, játra a střeva jsou připravena na trochu hříchu. Představit si Velikonoce bez tradičního beránka jde jen těžko. A kdyby beránek nestačil, napečte také cukroví, třeba velikonoční perníčky nebo linecké cukroví slepované krémem. Hladoví koledníci i rodina, která se u vás sejde u odpolední kávy, se o odbyt postarají. 

Recept na makovo-kávového beránka

Velikonocni Beranek a lahodna kavaVyzkoušejte náš vyzkoušený recept na velikonočního beránka. Voní kávou a rumem, a je zaručeně vláčný. 

Ingredience

  • 120 g mletého máku
  • 1 vejce (nejlépe domácí) 
  • 200 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru krupice
  • 40 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 50 g smetany ke šlehání
  • 200 ml vychladlé silné kávy (doporučujeme espresso)
  • 50 ml rumu
  • ½ prášku do pečiva
  • čerstvě nastrouhanou citronovou kůru (z bio citronu nebo dobře umytého citronu)

Můžete doplnit rozinkami naloženými v rumu nebo nasekanými ořechy či mandlemi. 

Postup:

  1. Smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  2. Vejce a cukr společně dobře vyšlehejte. 
  3. Do vyšlehaných vajec s cukrem postupně střídavě přidávejte mouku s práškem do pečiva, mák, kávu, rum, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo. 
  4. Přidejte rozinky, ořechy a citronovou kůru.
  5. Formu na beránka vymažte, vysypejte hrubou moukou a vlijte těsto.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte beránka 40–50 minut. 
  7. Upečeného beránka poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli. Pokud se na ní při vytažení těsto nelepí, máte hotovo. 
  8. Beránka nevysušte, hned po upečení ho vyjměte z trouby. 
  9. Po přibližně 15 minutách po vytažení z trouby beránka opatrně vyklepněte z formy. 

TIP: Aby beránek zůstal co nejdéle vláčný, polijte ho čokoládovou polevou z 200 g čokolády a 4 lžic másla, které spolu rozehřejete ve vodní lázni. 

Recept na skvělý kávový krém do velikonočního cukroví

V některých rodinách se peče cukroví nejen na Vánoce. I o Velikonocích vás potěší sladká jednohubka. Největší oblibě se těší cukroví slepované nebo plněné krémy. Máme pro vás tip na náš oblíbený krém z kávy, na který používáme kvalitní kávu, žádný instantní prášek

Ingredience:

  • 250 g másla (ano, celá kostka)
  • 150 g cukru
  • 125 g vašeho oblíbeného espressa
  • 1 lžíce hrubé mouky

#produkty#/espresso-smesi/

Postup:  

  1. Kávu svařte s moukou na kaši a nechte vychladnout. 
  2. Utřete změklé máslo s cukrem.
  3. Obojí smíchejte do hladkého krému. 
  4. Nechte ztuhnout v lednici. 

Mimo cukroví skvěle doplní také dort, roládu nebo slepí makronky. 

Podělte se s námi i vy o vlastní velikonoční recepty z kávy. 

Užijte si veselé Velikonoce

Ať už se rozhodnete přivítat jaro jakkoli, udělejte to tak, abyste si to užili vy i vaši blízcí podle svých představ. Pokud se u toho chystáte sejít u šálku dobré kávy, nezapomeňte se dobře zásobit přesně tou, která vám chutná. 

Přejeme vám veselé Velikonoce s těmi, koho máte nejraději.