Káva single origin: Země, kde pěstují tu nejlepší
Singlová neboli jednodruhová káva obsahuje pouze výběr kávových zrn z jedné konkrétní farmy, plantáže nebo regionu. Také způsob zpracování mají zrna stejný. V této kávě se zkrátka nic neskryje a vy ji ochutnáte tak, jak ji místní sklízejí.
Co je káva single origin, single farm nebo single estate
Může to být káva ze stejné farmy (single farm), různých okolních farem, nebo stejné oblasti v zemi (single estate). Pokud vás zajímá, jak chutná káva z jednoho regionu, je tohle ideální příležitost. Jestli máte rádi třeba tóny karamelu nebo skořice, můžete pátrat, odkud tato zrna pocházejí a jaké pěstební podmínky jim svědčí.
Dříve šlo o velmi drahou kávu, dnes se těší celosvětové oblibě
Kvůli sezónnosti a malým možnostem exportu patřila dříve single origin káva k výsadám šlechty a boháčů. Poslední desetiletí se rozšiřuje po celém světě. Zájem zprvu projevily hlavně kavárny, které zkoumaly různé alternativní přípravy kávy a snažily se představit rozdílné chutě svým zákazníkům.
Transparentnost: Přesně víte, jakou kávu pijete
U single origin kávy dohledáte téměř cokoli: od původu přes způsob a podmínky pěstování až po dobu sklizně. Poznáte tak konkrétní farmu téměř do detailu a díky této důvěře a znalosti si svůj šálek vychutnáte zase o něco lépe.
Single origin nastavuje laťku kvality ostatním druhům kávy
Kávové farmy průběžně vylepšují své pěstební metody, způsoby sklizně i zpracování zrn.
I pražírny kávy neustále zlepšují své techniky pražení a mletí. Dohromady spolupracují s jasným cílem: Dodat spotřebiteli tu nejlepší kávu.
V případě single origin kávy jde kvalitu daleko snáze vyhodnotit než u kávových směsí nejasného původu. Dobré pražírny si samy kávu do směsí míchají tak, aby se zrna vzájemně dobře doplňovala. Zohledňujeme při tom i sezónnost. Vyzkoušejte třeba naši novinkovou letní kávu La Playa.
Odkud pochází ta nejlepší single origin káva?
To je těžká otázka. Každý má jiné chutě. I kdybyste ochutnali nejlepší kávu na planetě, můžete být zklamaní. Odrůdy kávy se každou sklizní navíc nepatrně mění, takže za pár let může ten samý druh chutnat jinak.
Mrkněte na 3 země, které podle všeobecného mínění baristů produkují tu nejlepší kávu. Která to bude pro vás, to už musíte vyzkoušet sami.
#produkty#/kava-dle-zeme-puvodu/
Kolumbie
Kolumbijská káva platí za jednu z nejlepších. Možná si vzpomenete na Juana Valdeze, ikonického farmáře s velkým knírem, kloboukem a mezkem po boku, který v 50. letech minulého století proslavil díky masivní reklamě tuto kávu po světě. Farmáři v celé zemi dostali od kolumbijské vlády velkou podporu, protože v odvětví kávy spatřovali místní politici velký ekonomický potenciál.
Kampaň zafungovala
Kolumbie dnes vyváží 12 % veškeré světově vyráběné kávy. Produkují pouze typ arabica. Ale ne jen tak ledajaký, jde o špičkové odrůdy.
Ideální podmínky při pěstování
Kávě se v Kolumbii tak daří díky téměř ideálním klimatickým podmínkám pro pěstování arabiky. Té se nejlépe daří zhruba při 17 až 23 stupních Celsia, mimo mrazy, ale zároveň ve vysokých nadmořských výškách mezi 1340 až 2130 metry nad mořem. A to vše Kolumbie splňuje.
Kávový pás podél rovníku
Kolumbie se geograficky nachází v ideálním klimatickém pásu rovnoběžném s rovníkem. Patří sem i Střední a Jižní Amerika, část Afriky, Indie a Indonésie. Tento pás nabízí ze zeměpisného pohledu nejlepší podmínky pro pěstování kávy.
Bez hor by to nešlo
Samotná poloha země na mapě ještě nic neznamená. Velkou roli hrají při pěstování hory a vysoké nadmořské výšky s ideálním množstvím srážek. Ty zařídí pomalejší zrání a skvělou chuť.
Keňa
Kávu z Keni často pěstují na úbočí nejvyšší hory Mount Kenya. Místní půdy oplývají živinami včetně cenných minerálů.
Kombinace bohaté půdy, vysoké vlhkosti vzduchu a častých srážek je důvodem, proč patří kávy z Keni mezi ty nejvyhledávanější mezi znalci.
Horské svahy přináší dokonalé podmínky pro pěstování
Skvělou kávu umí v celé Keni, ale nejvyhlášenější kávy jsou vždy na horských svazích. Ať již na zmiňované Mount Kenya, v oblasti Aberdarského hřbetu či v západní oblasti Nyanza.
TIP: Kombinací kávových zrn z proslulé Kolumbie, Keni a Brazílie vznikla i naše nejprodávanější káva Eño Ñuño. Díky tomu můžete ochutnat zrna z těch nejvyhlášenějších regionů v jednom šálku.
Etiopie
Káva z Etiopie vyniká plnou chutí a bohatou texturou. Milují ji hlavně ti, kdo fandí podtónům borůvek a dalšího ovoce. Má jasnou kyselinku, ale zase ne příliš silnou. Každá oblast nabízí trochu jiné vlastnosti. Oblíbené farmy leží například na západě Etiopie.
Jen malé farmy
Velké komerční plantáže v Etiopii nehledejte. Spíš tu najdete malé rodinné farmy s tradicí trvající desítky let. To je jedna z nesporných výhod etiopské kávy.
Další země, kde umí výborou single origin kávu
A která patří k vašim favoritům? Napište nám.