BLACK FRIDAY JE TADY! Největší slevová akce roku na Cafe Montana. Vyrazit nakupovat. Do konce zbývá

Mléko do kávy: Proč ano, proč ne? Výhody převažují

Cappuccino_m

Cappuccino, latté, mocha…Tyhle kávové nápoje se bez napěněného mléka, horkého mléka nebo mléčné pěny neobejdou. Napadlo vás někdy, proč vůbec máte chuť dát si do kávy mléko?

Jak už to tak bývá, obojí má přívržence i odpůrce. Ve světě se desítky blogů a nutričních specialistů přou o to, jestli dávat, nebo nedávat mléko do kávy. A pokud ano, tak mléko jaké kvality. Pojďme si to všechno shrnout.

Argumenty proti pití kávy s mlékem

  1. Podle starších zdrojů brání vstřebání cenných látek jako polyfenolů nebo antioxidantů.
  2. Cítíte méně chuti.
  3. Ředěním káva ztrácí svou sílu a dodává méně energie.
  4. Mléko možná blokuje účinky kofeinu.

Cappuccino_1

Argumenty pro pití kávy s mlékem

  1. Šetří žaludek a snižuje riziko jeho překyselení. Vyrovnává totiž nízké pH kávy.
  2. Celkově zjemňuje nápoj.
  3. Mléčná pěna dotváří konzistenci cappuccina a jiných kávových specialit.
  4. Mléko je cenným zdrojem vitaminu D, vápníku, draslíku a dalších mikroživin.

Polyfenoly a antioxidanty: Proč jsou důležité?

Přírodní polyfenoly se vyskytují v ovoci, zelenině, ořeších, luštěninách i kávě, čaji a kakau. Jsou důležité pro zdraví a pomáhají i při hubnutí. Snižují totiž riziko inzulinové rezistence spojované s nadváhou, vysokým krevním tlakem a zvýšeným rizikem infarktu, mrtvice a dalších nepříjemných komplikací. 

U žen polyfenoly snižují podle Health Labs Care riziko syndromu polycystických ovarií nebo endometriózy.

espresso_lungo

Polyfenoly v kávě tak:

  • Snižují riziko předčasného stárnutí.
  • Podporují mozek a nervy.
  • Chrání náš mozek a cévy.
  • Působí protizánětlivě.
  • Podporují metabolismus cukrů a hormonální rovnováhu.

Co jsou antioxidační vlastnosti polyfenolů

Polyfenoly v kvalitní kávě působí na dvou rovinách: Snižují oxidační stres, který způsobuje UV záření, alkohol, kouření nebo znečištěné ovzduší a zároveň udržují rovnováhu v našich buňkách.

#produkty#/espresso-smesi/

Brání mléko vstřebávání polyfenolů? Odpověď přichází ze Švýcarska

Společnost Nestlé provedla výzkum za účelem zjistit, zda mléko snižuje dobu, po kterou se polyfenoly z kávy uvolňují do krve. Do průzkumu zařadili i rostlinné alternativy mléka. Výsledek přinesl jasnou odpověď: Žádný ze zkoumaných typů mléka aktivitu polyfenolů neovlivňuje

Antioxidační účinky kávy tak podle tohoto výzkumu zůstávají plně zachovány, ať si svůj šálek vychutnáváte s mlékem, nebo bez.

Jak je to s účinky kofeinu?

Mléko částečně brzdí účinky kofeinu. Odborníci v tom ale vidí spíš výhodu: Místo aby energie hned nastoupala a zase klesla, vydrží vám déle. Kofein se zkrátka díky mléku vstřebává pomaleji než třeba v případě čistého espressa.

Souvisí to samozřejmě i s tím, že větší nápoj jako latté nebo cappuccino zkrátka pijeme déle než espresso.

Kávomil Cornelis radí....

Tím že mléko zjemňuje chuť kávy si někteří lidé mylně myslí že je tím káva nějakým způsobem slabší. To samozřejmě neplatí - kofeinu je v kávě s mlékem stejně jako v kávě bez mléka. Jestli ale válčíte s kofeinem a klasický bezkofein vám nechutná, zkuste naši bezkofeinovou kávu z Kolumbie či z Brazílie. Díky šetrné dekofeinizaci obě kávy stále chutnají plně a lahodně.    

Pálí vás po černé kávě žáha? Může za to kyselé pH

Citlivější lidé cítí po vypití černé kávy mírné podráždění žaludku. Žaludeční šťávy se také mohou vracet zpět do jícnu a způsobovat nepříjemné pálení žáhy. I to omezíte přidáním pár kapek mléka. Uděláte také něco pro prevenci vředů.

Káva s mlékem a hubnutí

Tady je jediné potenciální riziko: Mléko není voda a obsahuje tuky, cukry a nemálo kalorií. Pokud hubnete, hlídejte si, kolik káv s mlékem denně vypijete a také složení mléka. Pro chuť i zvýšení pH stačí přidat to kávy jen pár kapek.

Závěr: Mléko není problém, ale dbejte na jeho kvalitu

Zatím se neprokázalo, že by mléko nějak zásadně snižovalo kvalitu kávy. Ano, kofein nepůsobí tolik a hned, zato ale vydrží jeho efekt déle. Mléko navíc dodává cenné minerály a další živiny. Jestli vám v kávě chutná, směle do toho.

Například káva s příměsí čekanky je některými milovníky kávy dokonce vyhledávaná právě pro lahodnou chuť ve spojení s mlékem.

Vybírejte však kvalitní mléka, nejlépe od farmářů. Pokud hubnete, sledujte složení. I mléka oříšková nebo jiná rostlinná mohou obsahovat víc cukrů, než to na první pohled vypadá. Nezapomeňte, že pro zlepšení chuti a zjemnění kávy opravdu stačí pár kapek mléka. 

Tak dobrou chuť, až už pijete kávu s mlékem, nebo bez.