Největší producenti kávy
Kávu pěstují v 70 zemích po celém světě, ale ne každá se podívá za hranice své domoviny. Zatímco někde je produkce malá a stačí sotva na pokrytí vlastních potřeb, jinde na pěstování arabiky a robusty závisí velká část příjmů. V tomto článku se podíváme na 10 největších producentů kávy celého světa.
Brazílie
Brazílie je největším producentem zelené kávy již přes 150 let. Produkce však každoročně kolísá. Zatímco v roce 2021 to bylo 2 680 000 tun, což znamenalo cca 7% pokles oproti roku 2020, v roce 2022 se vypěstovalo více než slušných 3 558 000 tun.
Mezi hlavní pěstitelské oblasti patří region Minas Gerais, Sao Paulo a Paraná na jihovýchodě země. Nejčastěji místní kávy dále zpracovávají suchou metodou, tedy metodou, kdy kávové třešně po sklizni suší rovnou na slunci, aniž by je předtím promývaly. Pokud byste se chtěli dozvědět více, mrkněte na podrobnější článek o metodách zpracování kávy.
Nejčastější druhy brazilské kávy
Brazilské kávy patří mezi nejprodávanější kávy arabica. To je dáno několika faktory, přičemž především jde o fakt, že obrovské rovinné plantáže, na kterých v Brazílii kávu nejčastěji pěstují, umožňují sklízení kávových třešní pomocí strojů místo ručního sběru, díky čemuž jsou náklady nižší. To s tím ale také přináší negativa v podobě celkově méně zajímavé a plošší chuti brazilských káv.
Jak je to s názvem Santos
Nejčastěji narazíte na kávu z Brazílie pojmenovanou Santos. Každá země má svá pravidla pro rozlišení a pojmenování káv, a kávy z Brazílie, nejedná-li se o kvalitnější mikroloty, kde se káva rozlišuje dále, nesou jméno přístavu, ze kterého odcházejí dále do světa. Santos je hlavním přístavem v pěstitelské oblasti na JV země, naprostá většina Brazilských káv tak nese právě tento název.
Je vhodné ještě poznamenat, že káva se v Brazílii pěstuje v porovnání s ostatními státy v nížinných oblastech a naprostou většinu produkce tvoří arabica, třebaže se v Brazílii pěstuje i robusta, viz mapa níže. Blíže o Brazílii a kávě píšeme v tomto článku: Brazílie: Země, kterou změnila káva.
TIP: Chcete ochutnat kvalitní kávu z Brazílie? Podívejte se na nabídku čerstvě pražených zrnkových i mletých brazilských káv z naší pražírny.
Vietnam
Vietnam je největším producentem robusty. Celková produkce kávy zde v roce 2022 činila 1 830 000 tun.
Třebaže díky kávové renesanci posledních let existuje čím dál tím více světlých výjimek (například velmi kvalitní vietnamskou kávu v České republice najdete u Dak Lak Coffee), většina kávové produkce z Vietnamu je spíše nízké kvality a zpravidla končí v levných směsích či jako instantní káva.
V naší produkci využíváme kvalitní kávu z Vietnamu do oblíbené směsi Fuerte Espresso. Díky velkému podílu této kávy postrádá směs jakoukoli kyselost.
Kolumbie
Kolumbijské kávy platí za jedny z nejkvalitnějších vůbec. Mezi hlavní pěstitelské oblasti v Kolumbii patří Antioquia (správní město Medellin), Caldas, Tolima, Risaralda, Cauca a Huila. Celkově se tu v roce 2022 vypěstovalo 858 000 tun kávy.
Kávomil Cornelis radí....
Kolumbie je moje nejoblíbenější kávová destinace. Na filtr nebo na espresso, za mě vyhrává pro obojí co se týče jednodruhových káv. A třeba taková kolumbijská káva San Agustín z naší produkce nedávno získala ocenění Great Taste. Jestli můžu radit, zkuste ji.
Dělení kolumbijských káv
Základní rozdělení kolumbijských káv rozlišuje excelso a supremo, přičemž tyto dva druhy se liší velikostí zrna. Při tomto členění je jediným rozlišovacím prvkem, zda při třídění zrno propadne síťkou s okem o velikosti 16/64 palce (pak se jedná o excelso), nebo zda propadne síťkou s okem o velikosti 18/64 palce (supremo). Takovéto třídění se ale používá spíš u nejlevněji vykoupených kávových zrn, u kterých není zřejmý přesný původ kávy a je vykoupena plošně z celého regionu za minimální ceny.
U kvalitnějších kolumbijských káv se v názvu setkáte spíše s názvem odkazujícím na mikrooblast, odkud káva pochází, popř. přímo s názvem farmy. U těchto káv pak nedochází k třídění na supremo/excelso na základě velikosti zrna, ale prodává se dohromady jako mikrolot z dané oblasti, farmy či asociace farem.
Na kvalitní kávy z Kolumbie jsme přímo experti a dovážíme si je přímo od farmářů z horských oblastí. Díky tomu v naší nabídce naleznete množství velice kvalitních výběrových káv z Kolumbie, a to jak zrnkových, tak i mletých. A nechybí ani bezkofeinová káva, u které díky šetrné metodě zpracování nepoznáte rozdíl v chuti.
Indonésie
Káva z Indonésie se v poslední době těší čím dál tím větší oblibě. Třebaže kávu v Indonésii pěstovali mezi prvními (viz první cesta kávovníků s Holanďany do Indie a Indonésie, o které se dočtete v našem článku Odrůdy arabiky), po dlouhou dobu Indonésie nepatřila mezi přední producenty kávy. Rok 2022 však Indonésii zajistil čtvrté místo s roční produkcí 642 000.
Druhy indonéské kávy
V Indonésii se pěstuje více robusta než arabica, nicméně posledních několik let se lze čím dál častěji setkat i zde s kvalitními kávami arabica, pocházejícími především z ostrova Sumatra. Robusta vypěstovaná v Indonésii se však používá zejména do směsí komoditních káv či pro výrobu instantní kávy.
V souvislosti s kávou z Indonésie se nelze vyhnout ani kávě Kopi Luwak čili cibetkové kávě. Káva Kopi Luwak má totiž původ právě tady: oviječ skvrnitý z čeledi cibetkovitých šelem zde totiž opatřuje kávu několikasetprocentní cenovou přirážkou pomocí svých střev. Pokud byste se o tomto tématu chtěli dozvědět více, koukněte na náš článek Cibetková káva – vše co potřebujete vědět o této kávové specialitě.
Které země produkují robustu a které arabiku
Káva arabica potřebuje pro pěstování jiné podmínky než robusta, je jinak náchylná k nemocem, potřebuje k pěstování jiné nadmořské výšky, a celkově je náročnější na pěstování. To, kde se pěstuje ta která káva, vychází primárně z přírodních podmínek dané oblasti a úrovni zemědělské vyspělosti.
Více rozdílů mezi těmito hlavními kávovými odrůdami jsme pro vás rozepsali v článku Arabica versus robusta: Rozdíly v chuti, kyselosti a množství kofeinu.
- tmavě zelená barva značí státy produkující pouze robustu,
- světle zelená barva značí státy produkující jak arabiku tak robustu
- žlutá barva značí státy produkující pouze arabiku
V naší pražírně pražíme jak kávy arabica, tak robusta. Zatímco kávy 100% arabica nabízíme jako jednodruhové zrnkové nebo mleté kávy, robustu v naší produkci naleznete pouze v jediné směsi ~ Fuerte Espresso.
V roce 2022 patřilo mezi největších 10 producentů kávy následujících 10 států [zdroj]. Oproti roku 2021 se v žebříčku objevilo Mexiko, naopak o pár příček dolů se posunula Guatemala, u které loňská roční produkce na desítku největších pěstitelů nestačila.
Země |
Produkce (t) |
Brazílie |
3 558 000 |
Vietnam |
1 830 000 |
Kolumbie |
858 000 |
Indonésie |
642 000 |
Etiopie |
441 000 |
Honduras |
390 000 |
Indie |
329 100 |
Mexiko |
273 000 |
Peru |
270 000 |
Uganda |
255 000 |