Bourbon, Typica a další odrůdy arabiky: Seznamte se s nejznámějšími kultivary
Členění kávy nekončí u arabiky a robusty. Káva se dá dále členit i na jednotlivé odrůdy. V tomto článku se podíváme na to, s jakými odrůdami arabiky se setkáte nejčastěji.
Členění kávy podle druhu na arabiku a robustu zná každý, kdo si, byť jen občas, dopřeje šálek kávy. Ale věděli jste, že se káva dělí i dále? A to na jednotlivé odrůdy, které najdete buď označením variety (je to však nepřesný název, protože variety znamenají přirozené odrůdy planých rostlin), nebo pod názvem kultivary. A když se dvě různé odrůdy zkříží, vznikne tím hybrid – ten může vzniknout přirozeně, tak i záměrným křížením.
Pár slov o původu kávy
Prapůvodní rostlina kávovníku pochází z lesů na jihozápadě Etiopie. Odtud dopravili lidé do Jemenu, kde ho dále kultivovali. První dvě odrůdy kávovníku arabského (neboli arabiky) byly Bourbon a Typica. Tyto dvě odrůdy pokračovaly dále do světa a tvoří základ všech dalších odrůd arabiky.
Odrůdy arabiky se vyvíjely ruku v ruce s rozšiřováním pěstitelství kávovníku po světě. Jejich vývoj se tedy výrazně překrývá s historií toho, jak kávovník přicházel do dalších a dalších oblastí.
Zrádné zemětřesení
Ke konci 17. století se kávovník, jak odrůdy Bourbon, tak i Typica, dostal z Jemenu do Indie. Zde ho nejvíce pěstovali v regionu Mysore. V roce 1699 Nizozemci poslali sazenice kávovníku odrůdy Typica z Indie dále do Indonésie. Nizozemci Typicu do Indonésie dovezli již v roce 1690 přímo z Jemenu, nicméně během zemětřesení v roce 1699 rostliny uvadly. Druhý pokus byl však úspěšnější.
Samostatná odrůda: Typica a Indie
Typica, která se pak odtud šířila dále do světa, tudíž prošla plantážemi v Indii. Tímto se vyčlenila samostatná odrůda Typica – do té doby se totiž oba druhy kávovníku pěstovaly dohromady bez rozlišení.
TIP: Víte, že Indonésie patří mezi jedny z hlavních producentů kávy? Podívejte se na největší producenty kávy za rok 2022.
Vývoj odrůdy Typica
Jak to bylo s Typicou dále? Nejprve se v roce 1706 dostala z Indonésie do botanických zahrad v Amsterdamu. Po uzavření Utrechtského míru v roce 1714 zaslal starosta města Utrecht kávovníkové sazenice jako dar francouzskému králi Ludvíku XIV.
Cesta přes Holandsko do zbytku světa
Z Nizozemska následně putoval kávovník v 18. století do zbytku světa: v roce 1719 do dnešního Surinamu, v roce 1722 do Francouzské Guyany a konečně roku 1727 se kávovník dostal také poprvé do Brazílie.
Kávovník, který se dostal do Francie, putoval z Paříže dále roku 1723 na ostrov Martinik. Z Martiniku pokračoval pomocí Britů na Jamajku (1730) a do Santo Domingo (1735). Ze Santo Domingo pak na Kubu (1748), do Kostariky (1779) a z Kuby dále do El Salvadoru.
Typicu nahrazuje Bourbon
Z Brazílie se během 18. století rozšířil nejprve do Peru a Paraguaye. Později pak dále do Kolumbie, Mexika a zbytku Střední Ameriky. Až do roku 1940 se ve Střední Americe pěstovala převážně Typica. Tato odrůda je ale velmi náchylná na nemoci a má malou výnosnost. Po roce 1940 tak postupně i ve Střední Americe začíná převládat odrůda Bourbon. Typica nicméně dodnes převládá v Peru, v Dominikánské republice a na Jamajce.
Cesta odrůdy Bourbon
Francouzi se pokoušeli dovézt kávovník odrůdy Bourbon z Jemenu na ostrov Réunion (tou dobou ostrov Bourbon) několikrát – v letech 1708, 1715 a 1718. Káva se zde uchytila pouze v malých objemech, a proto se odsud dále nešířila. To platilo až do poloviny 19. století.
Klíčovou roli v rozšiřování odrůdy Bourbon sehráli francouzští misionáři. V roce 1859 se díky nim káva dostala z ostrova Bourbon na ostrov Zanzibar, v roce 1892 do Tanzanie, v roce 1893 pak do Keni. Dnes káva z Keni patří k těm nejvyhlášenějším. Rozhodně doporučujeme ochutnat naši chuťově bohatou kávu z proslulé oblasti Kenya Karibuni.
Bourbon se v roce 1860 dostal do Brazílie, odkud se dále rozšířil na sever až do Střední Ameriky. I u nás v pražírně pocházejí kávy z Brazílie právě z této odrůdy.
Další odrůdy arabiky
Všechny další odrůdy arabiky vznikly přírodní mutací buďto jedné z těchto odrůd, odrůd druhé generace, či hybridizací člověkem.
Odrůda Blue Mountain
Odrůda Blue Mountain vznikla jako přírodní mutace Typicy na ostrově Jamajka, kde místní kávu pěstovali v pohoří Blue Mountains. Jedná se o velmi ceněnou kávu. Toto označení mohou nést pouze kávy schválené jamajským úřadem Coffee Industry Board. Kávy pražené z této odrůdy mají bohatou a sladkou chuť s květinovým aroma, jasnou aciditu a minimální hořkost.
Odrůda Caturra
Vznikla mutací Bourbonu v Brazílii v první polovině 20. století poblíž města Caturra. Tato odrůda zraje rychleji než Bourbon a produkuje více kávy. Zajímavá je tím, že jde o trpasličí typ, což vzniklo takzvanou bodovou mutací, kdy byl ze sekvence DNA přirozeně vypuštěný nukleoid ovlivňující růst. Dnes se káva pěstuje v Jižní a Střední Americe.
Odrůda Castillo
Odrůda vznikla jako hybrid odrůdy Caturra v Kolumbii v 70. letech 20. století. Castillo vzniklo kvůli častým výkyvům v produkci kávy kvůli rzím, které napadaly listy kávovníku odrůdy Caturra. Odrůda Castillo je vůči těmto rzím odolná. Dnes se kávovníky této odrůdy pěstují po boku Caturra a dalších odrůd, díky čemuž není třeba tyto kávové plantáže do značné míry jakkoli chemicky ošetřovat.
S odrůdami Caturra a Castillo se setkáváme dnes a denně. Ochutnat je můžete v našich kávách z Kolumbie.
Odrůda Geisha
Tato odrůda pocházející původně z Etiopie, se dostala do Panamy ve 30. letech 20. století. V roce 2000 odrůdu znovuobjevili v regionu Boquete v Panamě. Káva dnes pěstují mimo Panamu také v Etiopii, Tanzanii, Kostarice, Kolumbii a Peru. Své příznivce si najde květinovou a čajovou chutí, která je prý cítit i po cukrové vatě a bonbonech.
Odrůda Maragogype
Poměrně raritní odrůda vzniklá v Brazílii přirozenou mutací odrůdy Typica se vyznačuje velkými zrny, která mohou být oproti klasickým zrnům až dvojnásobná. Pěstuje se v Brazílii a její chuť velmi záleží na kvalitě půdy.
Odrůda Yellow Bourbon
Jedná se o odrůdu původního Bourbonu (Red Bourbon), u které ale kávové třešně měly žluté zabarvení. Není jasné, zda se jedná o samovolnou mutaci, nebo jde o křížence odrůdy Bourbon a odrůdy žlutého Botucatu. Káva se dnes pěstuje především v Brazílii, z menší části pak i ve Střední Americe. Kávomilce nadchne výraznou sladkostí a minimální aciditou.
Odrůda Pacamara
Pacamara je hybrid vyšlechtěný v Salvadoru, který vznikl jako kříženec odrůdy Maragogype a jedné z odrůd Bourbonu – Pacas. Vyznačuje se velkým výnosem a velkými zrny. Je tak velmi ceněnou a oblíbenou odrůdou.
Chcete vědět více o hlavním rozdělení kávy? V tom případě si nenechte ujít náš článek Arabica versus robusta.