Aeropress: Jednoduchý kávovar na skvělou kávu plné chuti
Lehký přenosný kávovar aeropress vám umožní vychutnat si dobrou kávu doma i na cestách. V kávovaru oceňovaném odborníky připravíte i základ pro cappuccino nebo latté. Prozradíme vám tajemství aeropressu a přidáme tipy pro výběr té nejlepší kávy.
Seznamte se s aeropressem
Ruční kávovar aeropress je přístroj určený k přípravě filtrované kávy. Skládá se z plastového válce se sítkem a filtračním papírem. Káva se filtruje pomocí vzduchu ručním stlačením pístu přes papírový filtr nebo sítko. Aeropress se používá buď klasicky, kdy po nalití vody dochází k automatické filtraci a za pár vteřin je káva na světě, nebo obráceným postupem. Při něm se káva extrahuje v plastovém cylindru delší dobu.
Pokud existuje jeden jediný kávovar, který schvalují snad všichni znalci kávy, pak je to aeropress. Když se na tento přístroj poprvé podíváte, nemusí se vám zdát až tak zajímavý. Vzhled však v tomto případě rozhodně klame. Aeropress vám připraví kávu mimořádné chuti. S jeho pomocí zvládnete připravit téměř jakýkoliv druh kávy vás napadne. Díky variabilitě způsobů mletí si vychutnáte espresso, cappuccino, americano i latté.
Příprava kávy v aeropressu krok za krokem
Klasický způsob
Co potřebujete:
- 14 g čerstvě mleté kvalitní kávy
- 200 ml vody s teplotou cca 93 °C
Jak postupovat:
- Na hlavní válec kávovaru nasaďte plastové sítko s filtračním papírem. Válec poté postavte na šálek.
- Do válce nalijte malé množství horké vody a počkejte, až proteče do šálku. Filtr tímto způsobem pročistíte a zároveň horkou vodou zahřejete šálek.
- Vodu ze šálku vylijte a do hlavního válce nasypte 14 gramů středně mleté kávy.
- Kávu zalijte trochou vody a nechte pár vteřin spařit. Poté přelijte kávu 180 ml vody o teplotě 93 °C. Zamíchejte a čekejte až se káva začne díky gravitaci sama filtrovat a kapat do šálku.
- Do hlavního válce s kávou zasuňte plastový píst a postupně rukou stlačujte. Tímto způsobem protlačte celý obsah válce přes papírový filtr až do šálku. Kávu byste měli mít přefiltrovanou za 20 až 30 vteřin.
Obrácený způsob přípravy kávy v aeropressu
Co potřebujete:
- 14 g čerstvě mleté kvalitní kávy
- 200 ml vody s teplotou cca 93 °C
#produkty#/mirne-ovocna-kava/
Jak postupovat:
- Na okraj hlavního válce aeropressu zasuňte píst. Aeropress postavte pístem dolů tak, aby hlavní válec směřoval vzhůru a zůstal otevřený (bez plastového sítka).
- Sítko s papírovým filtrem propláchněte horkou vodou.
- Do válce nasypte 14 g kávy mleté na střední hrubost.
- Mletou kávu přelijte malým množstvím vody a počkejte 20 vteřin, než se spaří a promíchejte.
- Dolijte zbytek vody o teplotě 93 °C, promíchejte a počkejte 1 minutu 30 vteřin.
- Na hlavní válec vložte síto s papírovým filtrem, aeropress položte filtrem do šálku. Kávu pak pomalým tlakem na píst protlačte do šálku. Filtrace bude trvat zhruba 20 až 30 vteřin.
Při obou způsobech přípravy kávy získáte 2 šálky o objemu 100 ml. Jestliže vám stačí jen 1 šálek, vydělte množství kávy i vody dvěma. Pokud chcete uvařit 3 nebo 4 šálky, přidejte příslušný poměr kávy (7 g na šálek). Množství vody do aeropressu ale ponechte na 180 ml. Výsledná káva bude mít silnější chuť. Pokud vám silnější chuť nebude vyhovovat, můžete ji naředit horkou vodou.
Aeropress a nekonečné možnosti přípravy kávy
Aeropress vymyslel v roce 2005 Alan Adler. Od roku 2008 se pořádá světový šampionát (WAC) v receptech na přípravu kávy v tomto jednoduchém kávovaru.
Způsobů, jak v něm připravit šálek kávy, je mnoho a i vy si můžete vychytat vlastní postup, se kterým vám káva bude chutnat nejvíc.
WAC vyhrál v roce 2024 George Stanica z Rumunska. Kávu připravoval následovně:
- Připravte aeropress do obrácené polohy a přidejte 18 g mleté kávy.
- Nalijte 50 ml vody a zapněte stopky.
- Nechte kávu kvést přibližně 30 vteřin.
- Přilijte dalších 50 ml vody.
- Míchejte 10 vteřin proti směru hodinových ručiček.
- Propláchněte filtr.
- V čase 1:20 od začátku umístěte víčko s filtrem na aeropress a po dobu 10 vteřin jemně odstraňujte vzduch tlakem na píst.
- Jemně zakružte s aeropressem, poté otočte a umístěte na šálek. V čase 1:35 začnete stlačovat píst.
- Stlačování bude trvat 30–40 vteřin.
- Doplňte horkou vodou do celkového objemu 130–135 ml. Na závěr doplňte 20–30 ml vody pokojové teploty.
Jak vidíte, možnosti aeropressu jsou nepřeberné. Uvedený vítězný recept je přizpůsobený konkrétnímu druhu kávy. I vy si můžete svůj šálek připravit přesně podle vlastních chuťových buněk a upravit ho podle aktuální kávy. Experimentovat jde s jemností mletí, dobou kvetení, mícháním, dobou extrakce, časem stlačování i postupným naléváním.
Jak umlít kávu pro aeropress
Pro aeropress jsou ideální čerstvě pražená kávová zrna, mletá těsně před spařením. Kávu se doporučuje umlít do konzistence jemného písku, podobně jako kdybyste chtěli kávu připravit v moka konvičce. S hrubostí je však možné experimentovat. Platí pravidlo, čím jemněji kávu umelete, tím kratší by měla být doba extrakce.
TIP: Více o vlivu mletí na chuť kávy se dočtete v článku Jak správně umlít kávu pro různé druhy přípravy.
Výhody aeropressu
Aeropress je poměrně mladý alternativní způsob přípravy kávy a milovníkům tohoto lahodného nápoje přináší spoustu výhod.
- Postup přípravy kávy v aeropressu je velmi snadný a rychlý.
- Kávovar je lehký, skladný a velmi odolný.
- Aeropress ruční kávovar využijete nejen doma, ale i na chalupě, nebo při cestách. V kombinaci s ručním mlýnkem máte skvělého parťáka pro přípravu výborné kávy téměř kdekoliv.
- Káva z aeropressu je aromatická a chuťově plná díky tlaku, který na mletá zrna působí.
- Kávovar snadno vyčistíte.
TIP na čištění kávovaru: Po nalití nápoje do hrnku stačí z válce odstranit sítko, vylisovanou směs kávy včetně filtru vytlačit ven a vše hodit do koše. Poté už je třeba jen samotnou nádobu kávovaru pořádně opláchnout vodou a zbavit ji zbylých kávových zrníček.
Jak chutná káva z aeropressu?
Káva připravená pomocí aeropressu má plnou a vyváženou chuť. Lze ji zařadit mezi kávu z french pressu a překapávanou kávu. Je bohatá, ale ne příliš silná. Čistá, ale nikoliv nudná. Za vším stojí fakt, že je káva po celou dobu extrakce v kontaktu s horkou vodou. Pokud se budete přesně držet postupu, váš výsledný nápoj bude navíc bezprašný a krásně čirý.
Káva z aeropressu skvěle poslouží jako základ pro cappuccino, latté nebo jiných nápojů založených na espressu. Výjimečnost chuti kávy z aeropressu se zakládá na dvou principech, se kterými aeropress pracuje:
- Papírový filtr: zachytává oleje, které způsobují hořkost a také sedlinu, díky čemuž je káva dokonale čirá a chuťově hladká. Papírové filtry najdete i na našem e-shopu.
- Tlak: urychluje extrakci a tím eliminuje hořké a kyselé tóny, které by vynikly při delší extrakci. Zároveň tlak pístu z kávových zrnek dostane více chuti, než jiné metody, které pracují jen s přirozenou gravitací. Káva tak získá větší plnost a bohatost.
Nejlepší káva pro aeropress: arabica vs robusta
Z aeropressu si nejvíce užijete 100% arabicu. Pokud hledáte ještě výraznější chuť kávy, může vám vyhovovat arabica společně s malým množstvím robusty. Chuť kávových zrn se může lišit v závislosti na původu, způsobu zpracování a skladování. Proto je dobré vyzkoušet více typů káv z různých pražíren a až na základě vlastních zkušeností si vybrat tu, která vás osloví nejvíce.
Kávomil Cornelis radí....
U Aeropressu opravdu záleží pouze na tom, co máte v kávě rádi.
Já osobně Aeropress rád připravuji z kávy Eño Ñuño. Ta by na někoho mohla být trochu moc ovocná na přípravu espressa, ale na Aeropressu z ní podle mě budete nadšeni.
Tipy na kávu do aeropressu od Café Montaña:
- Espresso směs 70÷30 – vyvážená směs arabiky a robusty bez kyselosti osloví vyznavače pravého espressa v italském stylu.
- Káva Honduras Cocafelo – káva s tóny oříšků, fíků a čokolády s minimální kyselostí, pražená na střední profil, vynikne v aeropressu skvěle.
- Káva Colombia San Augustín – šťavnatá káva plná karamelových a oříškových tónů. Kolumbijské kávy jsou plné a výrazné, v aeropressu vás jen tak neomrzí.
- Káva Swiss Water Bio Decaf – a jde to i bez kofeinu. A navíc v bio kvalitě. A ještě bez kyselosti. S touhle kávou si ani nevšimnete, že v ní chybí kofein. Jemné tóny jablek, čokolády a oříšků v aeropressu dostanou rozměr, který si zamilujete.
Výborná chuť, jednoduchá příprava
S aeropressem připravíte výbornou kávu plné chuti během krátké chvíle. Pro aeropress se hodí jakákoli káva, která vám chutná. Díky mnoha možnostem, jak kávu připravit, si ji vyladíte přesně podle svých preferencí.
Poznáte svou oblíbenou kávu z nového úhlu a věříme, že pokud aeropress jednou vyzkoušíte, rozhodně se vám na něj nebude na polici prášit.