Jak připravit dokonale osvěžující Frappé ~ Recept
Kultovní věci vznikají někdy omylem. I tahle letní hitovka se zrodila poprvé jako taková z nouze ctnost. Prozradíme, jak se to přihodilo. Dočtete se, co patří do originálního receptu na frappé a jak si kávu ještě vylepšit. A také se podíváme na zoubek náčiní, které k jeho výrobě potřebujete.
Tradiční příprava frappé z espressa
Možností příprav frappé je několik. Původní recept obsahuje studenou vodu, instantní kávu a led. Pokud instantní kávu pít nechcete, nahraďte ji s klidným svědomím espressem. V našem receptu jsme zvolili právě tuhle verzi, protože máme raději čerstvou kávu.
Dále se v článku dočtete, jak postupovat s instantní kávou, jakou má oproti espressu při přípravě frappé konkurenční výhodu a další tipy, jak si frappé udělat ještě lahodnější.
Co potřebujete
- espresso – nejlépe vychlazené
- studenou vodu – několik lžic
- pár kostek ledu
- plnotučné mléko, případně alternativní rostlinné mléko
- třtinový cukr
- shaker, mixér, smoothie maker, napěňovač mléka nebo uzavíratelnou sklenici
Postup
- Vychlazené espresso a několik lžic opravdu studené vody nalijte do shakeru nebo mixéru. Přidejte pár kostek ledu, cukr, pokud sladíte, a mléko.
- Shakerem intenzivně třepejte nebo mixujte, dokud struktura uvnitř nebude krémová.
- Nápoj nalijte do vysoké sklenice a přidejte brčko.
Ano, takhle jednoduché to je.
Zajímají vás další tipy k přípravě a zajímavosti o osvěžující řecké kávě frappé? Čtěte dál.
Jak vznikla káva frappé
V roce 1957 se v řecké Soluni konal mezinárodní gastronomický veletrh a společnost Nestlé zde představila revoluční novinku pro děti – kakaový nápoj vyrobený z prášku a mléka protřepáním v shakeru.
Více, než letní drink pro děti, se ale proslavilo jméno Dimitris Vakondios. Tento zaměstnanec společnosti Nestlé si chtěl dát o pauze kávu. Nesehnal horkou vodu, a tak použil, co měl – instantní kávu, studenou vodu, led a shaker. V shakeru krátkým protřepáním vyrobil ze surovin nápoj, který dnes zná skoro každý. První frappé bylo na světě.
V Řecku se stal nápoj během krátké doby hitem. Není divu. Řecké teploty vás přinutí hledat osvěžení v jakékoli podobě. Rychle se pak rozšířil do okolních států a celého světa.
Z čeho je pravé frappé
Dnes vám frappé připraví téměř všude. Jistí si buďte tím, že to bude napěněný nápoj s ledem, servírovaný ve vysoké sklenici s brčkem. Z čeho ho kdo připraví, zda použije mléko, cukr nebo příchuť, to už tak jednoznačné není.
Instantní káva nebo espresso?
Původní recept velí použít instantní kávu. Ta má oproti espressu jednu výhodu – pěnivost. Když budete třepat těmito dvěma nápoji úplně stejně, ten z instantní kávy napěníte víc. A pro ty, kdo se chtějí držet originálního receptu, espresso nepřipadá v úvahu.
Recept na frappé z instantní kávy:
- 2–3 lžičky instantní kávy nasypte do shakeru a zalijte 150 ml studené vody. Pokud sladíte, přidejte cukr dle libosti.
- Zavřete a protřepte.
- Do vysoké sklenice dejte několik kostek ledu a obsah shakeru na něj nalijte.
- Dolijte sklenici studenou vodou nebo mlékem.
V současnosti se rozrůstají řady milovníků kvalitní kávy, proto se i frappé dočkalo verze z espressa. Tu jsme vám v úvodu představili my. Když si frappé vyrábíte doma, je na vás, po jaké kávě sáhnete. V případě, že si ho objednáváte v kavárně či restauraci, na suroviny se ptejte.
Co je espresso freddo?
Vyznavače silného espressa by mohlo zklamat, že po naředění vodou či mlékem zeslábne chuť kávy. V takovém případě si frappé připravte z doppia. Pak už podle Řeků nepijete frappé, ale espresso freddo.
Pro přípravu fredda použijte horké doppio, do kterého vložíte cca 3 kostky ledu, případně cukr a mixujte do pěny. Rozdíl teplot pomůže vytvořit lepší pěnu. Mléko přidejte až nakonec.
Jakou vybrat arabiku
Jestli si chcete užít espresso freddo nebo frappé vyrobené z čerstvé kávy, zkuste například některou z brazilských káv. Jejich jemná chuť s minimem kyselosti přímo svádí k tomu ji dochutit.
Vše je ale zase na mlsnosti jazýčku každého kávomila.
#produkty#/jemna-kava/
Voda – kolik a kdy?
Vrtá vám hlavou, kolik vody dát do shakeru a kolik potom přidat? Připravujete-li frappé z espressa, smíchejte veškeré ingredience rovnou spolu a shakujte nebo mixujte pohromadě. S instantní kávou můžete začít mixovat se 100–150 ml vody nebo jen několika lžícemi a dolít vodu až následně.
Vyzkoušejte více variant a rozhodněte se pro tu, která vám bude nejlépe chutnat a která povede k nejkrémovější a nejbohatší struktuře. Záleží totiž i na tom, jestli použijete mixér, napěňovač nebo shaker. Zkrátka zkušejte, zkoušejte, zkoušejte :)
Led, protože frappé má být svěží
Led do frappé rozhodně patří. Klidně ho přidejte hned na začátku spolu se zbytkem surovin. Několik kostek pak vhoďte do sklenice a kávovou pěnu na ně nalijte.
Používáte-li napěňovač mléka (malá spirálka na tyčce), tvořte pěnu bez ledu a přidejte ho až do servírovací sklenice.
S mlékem, nebo bez?
Původní recept s mlékem nepočítá, na to se dnes ale nikdo neptá a mléko se do frappé běžně přidává. Dovoleno je vše. Jestli milujete mléčnou kávu, zkuste celé množství vody nahradit právě mlékem. Fantazii se meze nekladou.
Kávomil Cornelis radí....
Originální frappé bylo opravdu bez mléka, ale taktéž bylo z instantní kávy a nikoli z espressa. A když už můžeme vyměnit instantní kafe za kvalitní zrnka, osobně nejsem proti tomu nahradit i vodu za mléko. To tomu totiž dodá příjemnou jemnost a celé frappé tím posouvá o pár úrovní výš.
Zkuste rostlinné mléko
Místo kravského si raději dopřáváte rostlinné mléko? Není problém, ve frappé bude skvělé. Například kokosové mléko frappé i osladí a dochutí. A ledová káva s kokosovou příchutí? to už zní dost letně, že?
Patří cukr do frappé?
Cukr si sice Vakondios do frappé poprvé nepřidal, to ale neznamená, že tam nepatří. V Řecku připravují pravé frappé ve 3 verzích:
- sketos – ‚‚obyčejné‘‘ – bez cukru
- metrios – ‚‚medium‘‘ – 2 lžičky kávy a 2 lžičky cukru
- glykos – ‚‚sladké‘‘ – 2 lžičky kávy a 4 lžičky cukru
A když to takto dělají i Řekové, kteří považují frappé za svůj národní nápoj, můžete si v klidu přidat cukru, kolik chcete. Učiňte tak rovnou při mixování, ve studeném nápoji by se jinak špatně rozpustil.
Ochucené frappé – jak si doma vyrobit sirup
Chuť si můžete doladit kromě mléka a cukru i sirupem. Na trhu najdete celou řadu hotových sirupů do kávy připravených k okamžitému použití. Jestli upřednostňujete domácí výrobky, připravte si sirup k ochucení sami. Opět to není nic těžkého a vaše káva tak bude echt domácí.
Karamelový sirup
Jde o základ, který je sám o sobě velmi populární. Dle libosti ho můžete dochutit a vykouzlit tak další sirupy podle vlastní fantazie.
Potřebujete:
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku vody
- špetku soli
Postup:
- Ingredience vložte do hrnce, dobře promíchjete a pomalu, za stálého míchání, přiveďte k varu.
- Nechte několik minut probublávat a stále hlídejte, aby se směs nezačala připalovat nebo moc neztmavla. Tím zhořkne a je po legraci.
- Jakmile má sirup zlatou až mírně hnědou barvu, přelijte do připravené sklenice, nechte vychladnout a zavřete.
Připravenou skleničku na uskladnění dobře vymyjte, aby nečistoty nezahájily procesy vedoucí ke zkáze celého díla.
Variace na sirupové téma
- Do základu můžete přidat hned na začátku různé koření a vytvořit svůj originální sirup. Nebo zkuste vanilkový extrakt či vyškrábaný lusk a získejte oblíbený vanilkový sirup.
- Milovníkům čokolády doporučujeme přidat do základu rozpuštěnou čokoládu a připravit si čokoládový přeliv.
- Sirupy využijete nejen do kávy, ale klidně i na zmrzlinový pohár, takže ani děti nepřijdou zkrátka.
Čím frappé nejlépe našlehat
O ingrediencích už víme dost, nabízí se ještě otázka, v čem nejlépe frappé napěnit. Pokud kouzlu frappé propadnete, možná si pořídíte frapovač, zařízení přímo určené pro přípravu tohoto osvěžujícího nápoje.
Dobře poslouží i mixér, shaker nebo smoothie mixér. Můžete improvizovat a místo shakeru použít větší sklenici s víčkem.
Jestli máte doma napěňovač mléka, připravte si frappé s jeho pomocí. Napěňovač si ovšem neporadí s ledem, ten přidejte až do hotového nápoje.
V létě jednoznačně na ledu
Horké letní dny lákají k pití kávy v ledové podobě. Obzvlášť, když si ji rádi dáte i během dne a nejen brzy po ránu. Naštěstí ledové kávy mají mnoho podob a každý si mezi nimi může najít svou srdcovku.
Příznivci ryzí kávové chutí bez kudrlinek si místo napěněného frappé mohou připravit cold brew. Je to úplně snadné a svou oblíbenou arabiku poznáte z nového úhlu.
Vybrali jsme pro vás i další skvělé recepty na ledovou kávu, které vás v parnu dokonale osvěží. Sami jsme je zkusili, protože při pražení je vážně teplo. Napište nám, až některý zkusíte, jak vám chutnal 🙂
A ještě tip na závěr: jestli vás jakékoli důvody vedou k vynechání kofeinu, nezoufejte. Frappé i další letní drinky připravte z kávy bez kofeinu. Dobrou chuť 😉