Geniální ledové espresso: Příprava, recept a triky
Espresso je pro vás jen jedno, v létě ale toužíte po něčem studeném? V článku zjistíte, jak si espresso na ledu zchladit, aniž byste přišli o jeho jedinečnou chuť a vyváženost.
Jak připravit ledové espresso? Zkrátka ho zchlaďte!
Zní to jednoduše, ale čím víc kliček, tím míň espressa. Chcete-li skutečné espresso na ledu bez příkras, postupujte následovně.
Recept na ledové espresso
Ingredience:
- Kvalitní zrnková káva (třeba letní káva La Playa anebo nějaká z espresso směsí),
- vychlazená nižší sklenička,
- pár kostek ledu.
Jak na přípravu ledového espressa:
- Nachystejte si do kávovaru vše tak, jak jste zvyklí.
- Před spuštěním pod trysku umístěte vychlazenou sklenici se 2–3 kostkami ledu.
- Spusťte kávovar a připravte espresso přímo na led.
A je to! Nechcete-li víc než ryzí espresso, tahle verze vás v létě zaručeně zchladí a o nic neochudí. Naopak možná díky ledu poznáte svou oblíbenou kávu z nového úhlu.
Jakou kávu na ledové espresso vybrat?
Tu, která vám chutná v klasickém espressu. Příprava v kávovaru vytěží veškerou chuť i aroma velmi intenzivně. Aby ne. Krátká extrakce probíhá pod celkem slušným tlakem. Počítejte tedy s tím, že kyselost i hořkost chuťového profilu vynikne v espressu velmi výrazně. A led intenzitu ještě podtrhne.
Máte-li už svá zrnka do kávovaru vybraná, klidně z nich připravte i espresso na ledu. Pokud se teprve seznamujete, mrkněte, jak vybrat tu nejlepší kávu do kávovaru.
Pokud toužíte po opravdovém chuťovém požitku, nespokojte se s mletou kávou ze supermarketu. Opravdový zážitek nabízí jen čerstvě pražená káva, mletá těsně před přípravou. A kdyby mletí byla ta jediná překážka na vaší cestě ke kvalitní kávě, v Café Montaña vám ji rádi umeleme na míru preferované přípravě.
Tipy na kávu na ledové espresso od Café Montaña:
- Káva La Playa – stvořená do letních drinků, ať už je připravíte z espressa anebo z filtrované kávy. Potěší vás jemným tělem, minimální aciditou a šťavnatou ovocitostí.
- Káva Fuerte Espresso – osloví všechny ortodoxní vyznavače italského espressa, kteří hledají kávu bez acidity s lehce sladkým tónem.
- Swiss Water Bio Decaf – raději kávu bez kofeinu a ideálně v bio kvalitě? Tahle bezkofeinová lahůdka bez kyselosti vás nenechá na pochybách, že pijete skutečnou kávu.
Jak připravit espresso, když ho plánujete zchladit?
Espresso si připravte podle svého gusta v kávovaru, jak jste zvyklí. Jestli se právě seznamujete s novým kávovarem a tápete v tom, kolik dát do košíčku kávy, zkuste pro začátek 7–12 g. Pro naprostou přesnost si vezměte na pomoc baristickou váhu. Dobře poslouží i lžička. Pomůcka: 1 lžička = přibližně 3 g kávy.
Kávomil Cornelis radí....
Pokud jste aspoň trochu kafaři, doporučuji na ledové espresso použít větší gramáž spíš než menší (či než takovou, co používáte normálně). Čím víc kostek ledu použijete, tím více se káva zředí. A třebaže ledová káva je lepší když je lehce zředěná, kdybyste použili slabší gramáž tak výsledek bude chuťově nevýrazný.
Led kávu následně zředí. Proto s tím počítejte už při odměřování množství kávy. Abyste předešli ztrátě chuti, přidejte větší porci kávy nebo si připravte doppio.
Espresso je královská disciplína a jeho příprava si zaslouží více než jeden odstavec. Proto jsme pro vás připravili návod, jak si připravit dokonalé espresso doma.
Prodloužené ledové espresso – když neholdujete malému šálku
Espresso, díky svému poměru kávy a vody, nabízí nejintenzivnější kávovou chuť ze všech způsobů přípravy. Pro někoho může být intenzita až příliš velká, proto si espresso rád prodlouží. A jak si prodloužit ledovou variantu? Stejně jako horkou. Jen místo horké vody dolijete studenou. Kolik jí bude, záleží čistě na vaší chuti.
Prodloužit ledové espresso jde také vychlazeným mlékem. Ať už si vezmete k ruce plnotučné mléko, nebo některou z rostlinných alternativ, káva získá jemnější podobu. V létě se senzačně hodí mléko kokosové. Kokos vyvolává představu exotiky a tropické pláže. A to nezní špatně, že? :)
Jak espresso zchladit?
Z trysek rovnou na led
V úvodním receptu popisujeme variantu, kdy kávu necháte připravit rovnou z kávovaru do kostek ledu. Kávu si tak vychutnáte nejčerstvější a zchlazenou ihned po přípravě.
Postupné ochlazení v lednici
Druhá možnost je připravit espresso klasicky do hrnku a nechat vychladnout. Můžete ho také umístit do lednice pro rychlejší zchlazení. Led do šálku přidejte až po vychlazení. Tím se bude pomaleji rozpouštět a déle vydrží vcelku, aniž by nápoj zředil.
#produkty#/espresso-smesi/
Cukr a příchutě: Jak si osladit ledové espresso?
Nedáte dopustit na sladkou kávu? Jenže co tím? Ve studeném nápoji se cukr nerozpustí a chroupat krystalky na dně opravdu netoužíte.
1. Oslaďte ještě horkou kávu
Připravte espresso a oslaďte ho úplně stejně, jako byste se chystali vypít ho horké. Jen ten poslední krok neuděláte a napřed ho pořádně vychladíte.
2. Oslaďte studenou kávu cukrovým sirupem
Cukr krystal se ve studené kávě nerozpustí. Tekutý cukr ano. Cukrový sirup uděláte velmi jednoduše. Výhoda je, že si ho můžete připravit do zásoby a skladovat v lednici.
Jak připravit cukrový sirup pro slazení letních drinků:
Smíchejte cukr a vodu v poměru 1:1 a zahřívejte, dokud se všechen cukr úplně nerozpustí. Po uzavření v čisté sklenici vydrží v lednici celé léto.
1. Použijte koření
Kdyby vás popadla chuť experimentovat a kávu si i jemně okořenit, přidejte při vaření do hrnce i koření dle své libosti. Od skořice po kardamon, vše je dovoleno. Záleží jen na tom, které chutě vás lákají nejvíc. Sirupy využijete i po skončení ledové sezóny.
2. Pořiďte si už hotové sirupy
Nechce se vám v létě chystat vlastní sirup? Zkuste už hotový. Použijete ho do kávy i třeba sladkých dezertů. Třeba značka Monin nabízí výborný pistáciový, oříškový, vanilkový nebo karamelový sirup do kávy a spoustu dalších variant podle vaší chuti. Seženete je na internetu nebo například v Makru.
Co když nemám kávovar?
Bez kávovaru nepřipravíte skutečné espresso, o tom žádná. Existují ale způsoby přípravy kávy, které nabízejí obdobný chuťový zážitek. Například v moka konvičce připravíte nápoj plné chuti, který se espressu bude podobat. Zapomeňte ale na bohatou cremu. Tu bez kávovaru nevykouzlíte.
Když nemáte kávovar, dejte si ledový filtr
Zchladit jde jakoukoli kávu – z french pressu, aero pressu, dripperu i překapávače. Některé metody přípravy nabízejí možnost učinit tak rovnou během přípravy, například dripper. Tady můžete kávu z filtru nechat kapat rovnou na led.
U jiných alternativních způsobů přípravy, třeba u french pressu, budete kávu chladit až následně. Nalijte ji ještě teplou na led, nebo do ní led naházejte či nechte přirozeně vychladnout nebo ji strčte v uzavřené nádobě do mrazáku. Tam ji nezapomeňte hlídat, aby nezmrzla. Možností je mnoho a máte celé léto na to, abyste vychytali tu, která vaše smysly nejvíc potěší.
Příprava kávy bez horké vody – jde to?
Další možnost je připravit si ledovou kávu bez toho, aby se jí horká voda vůbec dotkla. Tahle specialita se jmenuje cold brew. Nenechte se odradit neznámým názvem, připravit ji je snazší, než možná myslíte. Zkuste náš recept na skvělé cold brew a přesvědčte se. Poznáte svou oblíbenou kávu v úplně jiném světle. Bez horké vody vznikne zcela nový chuťový profil.
Espresso na ledu jako základ pro skvělé letní drinky
Ledové espresso osvěží samo o sobě. Poslouží také jako základ skvělým letním kávovým drinkům. Už jste některý zkusili?
Jak si v létě nejraději vychutnáváte kávu vy? Máte svůj nejlepší recept na ledové espresso? Není-li to rodinné tajemství střežené po generace, napište nám ho.