Jak připravit pravou tureckou kávu ~ Recept
V tomto článku se podíváme jak připravit tu pravou tureckou kávu kávu v džezvě. Vysvětlíme jak kávu správně namlít, jakou vodu použít či jakou kávu pro přípravu turecké kávy vybrat.
Jak připravit tureckou kávu v džezvě
Tradiční příprava kávy v džezvě probíhá v horkém písku či na ohni.
Při přípravě v písku se písek rozehřeje ke 180 stupňům celsia. Abyste ale kvůli přípravě kávy nemuseli rušit děti na pískovišti, doporučujeme využít druhou možnost ~ přípravu kávy na ohni, anebo, při přivřeném oku, i na běžném kuchyňském sporáku.
K přípravě této kávy používáme velice jemně namletou kávu a dávkujeme přibližně 50ml vody na 6g kávy.
- Do džezvy nalijeme vodu a přisypeme jemně namletou kávu. Teprve poté začneme konvičku nahřívat.
- Konvičku nahříváme tak dlouho, až nám vystoupí horká káva na vrchol konvičky.
- Následně je třeba konvičku odstranit z ohně.
- Čekáme až káva sestoupí na dno konvičky.
- Opakujeme postup nahřátí kávy.
- Opět konvičku odstraníme z ohně ~ toto můžeme provádět až celkem třikrát.
- Při posledním výstupu kávy necháme kávu usadit a přejdeme k závěrečnému nalévání kávy.
- Kávu naléváme do malých šálků. Podle tradičního tureckého rituálu za stálého pohybu nahoru a dolů.
Kávomil Cornelis radí....
Abych pravdu řekl tak džezvu zas tak často nepoužívám. Občas ale jo. A z jakých zrn z ní připravuju kávu nejradši? Za mě rozhodně vede kolumbijská káva, třeba San Agustín s oceněním Great Taste . Chybu ale neuděláte ani s kávou z Brazílie či z Hondurasu.
O džezvě
V Česku velké množství lidí připravuje tureckou kávu svým vlastním způsobem ~ zalitím namleté kávy horkou vodou. Pravá turecká káva je ovšem pouze káva z džezvy.
Původní název cezva (džezva) vznikl podle kuželovité konvičky s dlouhou rukojetí z mědi, ve které se nápoj tradičně připravoval.
Káva z džezvy je populární především v zemích blízkého východu.
Zrnka se pro tento způsob přípravy melou velice jemně.
Káva z džezvy se podává v malých šálcích jakmile se namletá káva úplně usadí.
Pár rad na závěr
Pokud máte rádi sladší kávu můžete kávu osladit způsobem, že před přípravou vložíte na dno konvičky lžičku cukru a zahřejeme jí tak, aby se cukr na dně zkaramelizoval.
Na blízkém východě je běžnou praxí přidávat do kávy ještě koření.
Pro dokonalý chuťový zážitek doporučujeme lehce dochutit kardamomem či skořicí.